Hlavní obsah

EU se shodla na zrušení poplatků za roaming od června 2017

Aktualizováno

Zástupci členských států Evropské unie a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody, na jejímž základě budou od června 2017 zrušeny poplatky za používání mobilních telefonů v zahraničí. Oznámilo to v úterý Lotyšsko, které nyní Evropské unii předsedá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dohodu již minulý týden předpovídal eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger. [celá zpráva]

"V rámci dohody budou roamingové poplatky odstraněny od 15. června 2017," sdělilo Lotyšsko po dvanáctihodinovém jednání s evropskými zákonodárci. Dohodu ještě musí během příštích šesti měsíců schválit jednotlivé členské státy, upozorňuje agentura Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Evropská komise začala již v roce 2007 omezovat maximální výši roamingových poplatků. K dalšímu snížení hodlá EU podle agentury DPA přikročit 30. dubna 2016, od kdy by měla cena volání v rámci členských zemí činit maximálně pět centů (1,40 Kč) za minutu. V současnosti činí maximum 19 centů (5,18 Kč) pro odchozí a pět centů (1,36 Kč) pro příchozí hovory.

Cenový strop poplatků pro SMS zprávy by se měl od 30. dubna 2016 snížit na pouhé dva centy (55 haléřů) ze současných šesti centů a maximální cena za jeden megabyte dat by měla klesnout na pět centů z dosavadních 20 centů. Uvedené ceny nicméně nezahrnují daň z přidané hodnoty (v Česku 21 procent).

Původní návrh v radě neprošel

Evropský parlament již dříve schválil zrušení roamingu od letošního prosince, návrh ale neprošel v Radě EU, kde zasedají ministři zastupující vlády členských zemí. Na jaře přišli s vlastním návrhem, podle kterého se mělo volat za domácí ceny jen do určitého limitu provolaných minut či poslaných SMS. Úplné zrušení roamingu Evropské komisi doporučili projednávat až v půlce roku 2018. Nyní ale svůj postoj přehodnotili.

Telekomunikační sektor plány na zrušení roamingových poplatků ostře kritizuje kvůli obavám z poklesu příjmů. Někteří odborníci varují, že mobilní operátoři by zrušení roamingových poplatků mohli kompenzovat všeobecným zdražováním svých služeb.

Anketa

Telefonujete v zahraničí?
ano, nijak se neomezuju
14,5 %
jen v nutných případech
79,6 %
vůbec
5,9 %
Celkem hlasovalo 373 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám