Hlavní obsah

O restauracích a obchodech zavřených kvůli hygieně nově informuje mobilní aplikace

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehled restaurací, obchodů či heren, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela pro závažná hygienická pochybení, najdou nově spotřebitelé prostřednictvím mobilní aplikace Potraviny na pranýři. Inspekce o tom informovala v tiskové zprávě.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Článek

„Mobilní aplikace funguje už od roku 2013, dosud nabízela informace o falšovaných a nejakostních potravinách. Nově od pondělí ukazuje i uzavřené provozovny,” řekl Novinkám mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Podobně jako web Potraviny na pranýři ukazuje i podniky, které byly kvůli špatné hygieně dočasně uzavřené a nyní opět fungují.

Uživatelé v aplikaci mohou vyhledávat prostřednictvím interaktivní mapy pod ikonou „Najdi v okolí“, která ukáže nevyhovující provozovny v okolí spotřebitele prostřednictvím GPS modulu.

Uživatelé můžou upozornit na problémy

Další možností je dlaždicové uspořádání, kde jsou provozovny seřazeny od nejaktuálnějšího záznamu. Spotřebitelé tam najdou veškeré údaje potřebné k identifikaci provozovny, tj. adresu, název na vývěsním štítě, datum uzavření i otevření, podrobný popis pochybení a fotodokumentaci.

„Prostřednictvím aplikace mohou zákazníci i přímo z provozovny podat podnět ke kontrole, modul GPS rozpozná, na který místně příslušný inspektorát SZPI podnět odeslat,” dodal mluvčí.

Od roku 2013 si mobilní aplikaci nainstalovalo přes 53 tisíc uživatelů, z toho 33 tisíc na mobilní telefony a tablety s operačním systémem Android, 13 tisíc uživatelů iPhone a sedm tisíc uživatelů Windows Phone.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Česka nesmí 24 tun máku, obsahuje moc morfinu

Příliš vysoké množství morfinu obsahovala zásilka modrého máku, která do České republiky mířila z Austrálie. Šarži o celkové velikosti 24 tun Státní zemědělská...

Výběr článků

Načítám