Hlavní obsah

Češi letos na stát pracují o pět dní méně než loni

Novinky, tov

Na pátek 5. června letos připadá podle výpočtů Liberálního institutu pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby veškerý jeho příjem připadá státu. Češi letos na stát pracují 155 dní, což je nejméně za dobu sledování od roku 2000.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kolik dnů platí na stát

Článek

Loni Češi pracovali na stát 160 dnů, tedy o pět dní méně. Země platící eurem v průměru oslaví tento den 29. června. Ze zemí eurozóny jsou lepší než Česko jen Slovensko, Irsko a Estonsko. Naopak hůře na tom jsou například Německo, Nizozemsko, Francie nebo Rakousko.

Nejdéle pracují lidé na stát ve Finsku – 212 dní. Nejméně naopak v Jižní Koreji, kde je to jen 120 dní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Ryneš, Novinky

Den daňové svobody v ČR

Proč vlastně den daňové svobody letos připadá na 5. června?

„Vychází to z našich prognóz o relativní výši veřejných výdajů v letošním roce. Jelikož stát nemá žádné peníze než ty, které vybere na daních anebo si půjčí a vybere na daních v budoucnu, jdou veškeré výdaje veřejného sektoru na vrub daňových poplatníků. Abychom je pokryli, potřebujeme letos odpracovat 155 kalendářních dní. Následující den, tedy 5. června nastává den daňové svobody,“ řekl Jan Havel, člen správní rady Liberálního institutu.

Pomohl růst ekonomiky

Podle stejného výpočtu připadl den daňové svobody loni na 10. června.

„Lepší výsledek v letošním roce je dán růstem ekonomiky. Pro výpočet dne daňové svobody je klíčový poměr veřejných výdajů na hrubém domácím produktu. Ačkoli výdaje veřejných institucí rostou, HDP roste ještě rychleji. Proto se datum přiblížilo začátku roku, “ dodal Havel.

Den daňové svobody vyhlašuje Liberální institut od roku 2000. Chce tak upozorňovat na to, že provoz státu není zadarmo a že stát si při svých aktivitách „rozhodně nepočíná jako řádný hospodář“.

Reklama

Výběr článků

Načítám