Hlavní obsah

Škoda se domlouvala s dealery na cenách, dostala pokutu 50 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto organizovala nezákonný kartel. S distributory svých aut se domlouvala na cenách. Za porušení zákona o hospodářské soutěži dostala od antimonopolního úřadu 49miliónovou pokutu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) loňské rozhodnutí zveřejnil, až když si jej novináři vyžádali na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Informaci zveřejnil server iDnes.

Účastník Škoda Auto „uzavřel a plnil zakázané dohody o určení cen pro další prodej, jejichž cílem bylo narušení hospodářské soutěže na trhu nových osobních motorových vozidel“, napsal úřad ve svém rozhodnutí z loňského prosince. Verdikt se vztahuje k období od dubna 2011 do dubna 2012.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle úřadu firma ve shodě s distributory stanovovala jejich minimální marže při prodeji nových osobních motorových vozidel. Kvůli dohodě řízené shora si tak jednotliví prodejci škodovek tolik nekonkurovali, a zákazníci tak platili více, než kdyby taková dohoda nebyla a ceny by se odlišovaly.

Automobilka dohodami s dealery porušovala jak unijní, tak českou legislativu, za což dostala od ÚOHS pokutu 49 miliónů korun.

Mluvčí: Řešilo se obchodní tajemství

Podle iDnes.cz rozhodnutí z konce prosince ÚOHS původně nevyvěsil do své webové sbírky rozhodnutí. Tam se objevilo až ve čtvrtek, kdy jej úřad také zaslal redakci MF DNES, která o něj zažádala v souladu se zákonem 106/1999 o přístupu k informacím.

O rozhodnutí, ačkoli se týkalo jedné z největších tuzemských firem a  podle výše se jedná o druhou nejvyšší loňskou pokutu, se nezmiňovala ani výroční zpráva úřadu a nefigurovalo ani ve statistickém přehledu nejvyšších pokut, i když uvádějí pokuty řádově nižší.

„Rozhodnutí se nijak netajilo, jen nebylo do dnešního dne dořešeno obchodní tajemství. Případ nebylo možno v době tvorby textu výroční zprávy považovat za dokončený a z tohoto důvodu o něm nebyly zveřejněny podrobnější informace, přestože ve statistikách započítán je,” řekl Novinkám mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám