Hlavní obsah

Babiš pohrozil zvýšením daní, pokud neprojde elektronická evidence tržeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud se nepodaří prosadit elektronickou evidenci tržeb (EET) a další opatření ministerstva financí proti daňovým únikům, nezbude nic jiného než zvyšovat daně. Na středečním kongresu hoteliérů a restauratérů to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Chtěl bych perspektivně snižovat daně. Pokud je budou všichni platit, tak je prostor pro jejich snižování... Pokud se to vše (opatření proti únikům) nepodaří, tak nám nezbude než navyšovat daně," uvedl ministr.

Babiš v souvislosti s evidencí tržeb zopakoval, že pokud projekt projde úspěšně legislativním procesem, bude spuštěn později než od ledna 2016. „Nebude to dříve než 15. února,” uvedl ministr. Vláda by návrh EET měla projednat 3. června.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministerstvo financí si od on-line evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, a to hlavně daně z přidané hodnoty (DPH).

Velké politikum i v rámci koalice

Evidence by se měla týkat ubytovacích a stravovacích služeb, velkoobchodu a maloobchodu. U dalších činností bude záležet na tom, jak provoz systému vyhodnotí finanční správa.

Podle již dostupného materiálu k evidenci tržeb může státní rozpočet celkově získat z DPH a daně z příjmu dodatečně ze sektorů stravování a pohostinství a maloobchod zhruba 12,5 miliardy korun. Po rozšíření na více sektorů pak ještě více. „V evidenci tržeb je perspektivně 30 miliard korun,” uvedl ve středu Babiš.

Na zavedení EET se koalice předběžně shodla, KDU-ČSL chce ale znát přesné dopady normy. Sociální demokracie návrh podle premiéra Sobotky podpoří. „Bude to velké politikum, a to i v rámci koalice,” řekl Babiš.

Návrh rovněž snižuje sazby DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent a zavádí jednorázovou slevou pět tisíc korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby. Norma nezavádí povinnost zákazníka převzít účtenku a zřizuje účtenkovou loterii. „Do budoucna se nebráním ani debatě o snížení DPH u restaurací na 10 procent,” prohlásil  ministr financí.

S elektronickou evidencí tržeb nesouhlasí například opoziční TOP 09 a ODS nebo Strana soukromníků ČR. Ta dokonce chystá proti zavedení elektronické evidence tržeb protestní akce. Babiš odmítá argumenty opozice, že projektem se bez jakéhokoli přínosu zkomplikuje podnikání nebo zvýší administrativní zátěž.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám