Hlavní obsah

Taxikáři v mexické metropoli demonstrovali proti Uberu

Stovky taxikářů v mexické metropoli demonstrovaly v pondělí proti americké firmě Uber a dalším společnostem, které poskytují alternativní dopravní služby. Taxikáři žádají zákaz obdobných služeb s tím, že jde o nekalou konkurenci. Uber v reakci na protest nabídl cestujícím dvě jízdy zdarma.

Foto: Stringer, Reuters

Taxikáři v mexické metropoli protestovali proti firmě Uber

Článek

Uber na svém webu uvedl, že vzhledem k pondělní obtížné dopravě v metropoli nebudou jeho zákazníci platit za jízdu do 150 pesos (245 korun). Nabídka platí pro dvě cesty.

Řidiči vozů taxi uskutečnili další v řadě protestů, kterými chtějí vedení města přimět, aby služby typu Uber nelegalizovalo. Představitelé metropole v současné době vyjednávají s taxikáři i poskytovateli přepravních služeb o regulačních podmínkách. Uber, který v mexickém hlavním městě funguje od roku 2013, uvádí, že zde má asi 300 tisíc uživatelů.

Taxikáři mimo jiné argumentují tím, že nejsou proti moderním technologiím, chtějí ale v podnikání rovné podmínky, neboť na rozdíl od Uberu musejí platit licence, povolenky a různé poplatky.

Uber zákazníkům umožňuje spojit se prostřednictvím stažené mobilní aplikace s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj. Firma vznikla v roce 2009 v San Francisku a v poslední době zažívá obrovský rozmach.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám