Hlavní obsah

Řecko podle ministra nesplatí dluh MMF

Řecko nesplatí další dluhy Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), které jsou splatné v červnu, protože na to nemá dostatek financí. Prohlásil to v neděli ministr vnitra Nikos Vutsis v soukromé řecké televizi Mega.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecká vlajka a socha bohyně Athény v řeckém hlavním městě

Článek

"Čtyři červnové splátky pro MMF dosahují 1,6 miliardy eur (44 miliard korun). Tyto peníze nebudou vydány, protože tu nejsou," řekl Vutsis, který připomněl, že první červnová dávka má být splacena 5. června a poslední 19. června.

Vutsis zdůraznil, že vláda neustoupí "škrtící strategii věřitelů", ale ani nemá v plánu žádnou "úvěrovou událost". Vyjádřil přesvědčení, že "uzrál čas pro rozumnou dohodu". Podle Vutsise stále existují ve vyjednávání s věřiteli vážné rozpory v několika otázkách.

Podle deníku Kathimerini řecký stát přestal splácet vlastní vnitřní závazky. Na službách dluží dodavatelům už 4,4 miliardy eur, nemluvě o nevrácených přeplatcích daní za poslední čtyři roky. Potíže mají také například čerství žadatelé o důchody a jiné sociální dávky, kteří čekají celé měsíce nebo i roky na vyřízení.

Řecko zoufale čeká na výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) z dobíhajícího záchranného programu, který po prodloužení v únoru končí v červnu. Eurozóna ale odmítá částku, z které chtějí Atény zejména splácet svoje mezinárodní dluhy, vyplatit do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády.

Řecký ministr financí Janis Varufakis v neděli v BBC řekl, že Řecko učinilo "obrovské pokroky" ve snaze dosáhnout dohody s jejími mezinárodními věřiteli na odvrácení bankrotu.

"Nyní je na orgánech EU, aby přispěly svým dílem. Vyšli jsme jim vstříc ve třech čtvrtinách cesty. Potřebují ve směru k nám ujít čtvrtinu cesty," řekl ministr.

Varufakis také prohlásil, že by bylo "katastrofální", pokud Řecko opustilo eurozónu. Předpověděl, že by to byl "začátek konce tohoto projektu společné měny".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám