Hlavní obsah

Novela zákona o tržní síle zdraží potraviny, varují obchodníci

Novela zákona o významné tržní síle může zdražit potraviny a narušit tržní prostředí. Na tiskové konferenci to uvedl Svaz obchodu a cestovního ruchu. Největší obchodní řetězce proto připravují společné prohlášení premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z jednostranné regulace budou podle svazu těžit výlučně dodavatelé a v konečném důsledku postihne zákazníky. Novela může vést i ke snížení podílu českých potravin v obchodech, tvrdí.

„Novela zákona povede u obchodních řetězců ke standardizaci podmínek a de facto k vyloučení svobodné soutěže. Brání obchodnímu vyjednávání a za vše hrozí doslova likvidačními sankcemi. Výsledkem bude zvýšení cen zboží,” řekla prezidentka svazu Marta Nováková. Podle ní má novela diskriminační charakter, protože se vztahuje pouze na obchodníky. Mnozí dodavatelé mají také významnou tržní sílu, dodala Nováková.

Došlo k regulaci, k narovnání některých vztahů zákazník versus operátor, a díky konkurenci na trhu si operátoři nedovolili nakonec cenu zvýšit.
Marian Jurečka, ministr zemědělství

Riziko sankcí za jednání s tuzemským dodavatelem může podle svazu způsobit, že obchodník od něj raději nekoupí zboží pro své prodejny, které jsou často i v zahraničí. To by znamenalo propad exportu potravin a zboží od českých výrobců i snížení konkurenceschopnosti českých potravin, argumentuje svaz.

Novela zákona o významné síle míří do prvního čtení ve Sněmovně. Předkládá ji premiér Sobotka a ministerstvo průmyslu a obchodu a její přijetí prosazuje i ministr zemědělství. Například stanoví, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději 30 dní od dodání.

Prohlášení obchodníků navíc přichází v době, kdy tento týden sedm států EU včetně Česka vyzvalo Brusel, aby připravil opatření k zamezení údajně nepřiměřené ekonomické síly řetězců ve vztazích s dodavateli.

Jurečka: Nezdraží, stejně jako operátoři

Vzrůst cen českých potravin, jak varuje svaz, podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nehrozí. „Já si to nemyslím," řekl České televizi. Podle něho to bude mít podobný vývoj jako kdysi u roamingu ve vztahu k telekomunikačním operátorům.

„Došlo k regulaci, k narovnání některých vztahů zákazník versus operátor, a díky konkurenci na trhu si operátoři nedovolili nakonec cenu zvýšit," uvedl Jurečka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Běžná praxe je podle něj naopak ta, že obchodní řetězce tlačí na dodavatele, kteří pak musí prodávat pod nákladovou cenou. Právě novela by podle ministra zemědělství měla nastavit určité etické standardy tak, aby fungovaly férové obchodní podmínky.

„Nerozumím například tomu, proč některé obchodní řetězce mají ještě své vlastní auditní orgány, které kontrolují speciální kvalitu zboží od dodavatelů," řekl ministr zemědělství. Připomněl, že stát již prostřednictvím vlastních dozorových orgánů, jako je například Státní veterinární správa nebo orgány hygieny, kvalitu garantuje.

„Ale rozumím, proč pak chce řetězec po dodavateli každou takovou návštěvu inspektorů zaplatit a vlastně dodavatel není schopen ovlivnit četnost návštěv ani cenu za takovou kontrolu," říká Jurečka. To však může podle něj představovat pro dodavatele finanční zátěž ve výši až několika stovek tisíců korun. „A to chceme například touto novelou řešit," vysvětluje Jurečka.

Zmínil také případy, kdy dodavatelé dostávají od řetězců dopis, aby určitou částkou přispěli na oslavu „narozenin" nebo vstupu na nový trh. Dodavatel to sice může odmítnout, ale pod hrozbou toho, že příští rok s ním nebude uzavřena smlouva.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prodejna potravin Kaufland

Prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman tvrdí, že svaz v souvislosti se zákonem o významné tržní síle argumentuje zdražením, zhroucením trhu a narušením volného trhu od roku 2007, kdy se začalo o narovnání pokřivených dodavatelsko-odběratelských vztahů hovořit. „Samotný zákon o významné tržní síle platí od 1. února 2010 a nezdá se, že by za pětiletou dobu jeho platnosti došlo ke zvýšení cen či ke zhroucení maloobchodu, potažmo řetězců,“ řekl Novinkám prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman.

Řetězce kritizují nejasná pravidla

Zákon o významné tržní síle nabyl účinnosti 1. února 2010. Za pět let účinnosti byly pokutovány dva řetězce. Naposledy loni od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dostal pokutu 7,144 miliónu korun Globus, předtím dostal pokutu 22 miliónů korun Kaufland. Podle právníků řetězců úřad rozhoduje nesystematicky a nepředvídatelně a jasná pravidla neplynou ani z návrhu novely.

Významná tržní síla je podle novely takové postavení odběratele, v jehož důsledku si odběratel může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin. Zneužitím významné tržní síly bude například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje. Novela také ruší šest příloh zákona, kde je uvedeno asi 80 skutkových podstat zneužití významné tržní síly, a zneužití významné tržní síly definuje obecněji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám