Hlavní obsah

Konec hry. Atény nemají peníze na červnovou splátku

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bankrot Řecka se znovu přiblížil. Dokument Mezinárodního měnového fondu (MMF) uvádí, že Atény „nemají šanci“ zaplatit vysokou červnovou splátku dluhu. Člen výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Yves Mersch řekl, že pro Řecko to znamená „konec hry“.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Řecko má v červnu zaplatit MMF 1,5 miliardy eur (41 miliard korun). Květnovou splátku ve výši 750 miliónů eur (20,6 miliardy Kč) dokázala země splatit jen díky tomu, že sáhla na zvláštní rezervní účet u fondu, který musí zas doplnit. [celá zpráva]

„Řecko v žádném případě nedokáže splatit celou červnovou splátku, pokud nedostane dodatečnou pomoc od věřitelů,“ uvádí se v uniklém dokumentu MMF, jehož obsah zveřejnila britská televize Channel 4 News.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Atény už měsíce jednají s věřiteli o uvolnění zbývající částky záchranného programu ve výši 7,2 miliardy eur (197 miliard korun). Věřitelé ale odmítají peníze uvolnit, protože stále nejsou spokojeni s podobou nových reforem. Řecká vláda je tak mezi dvěma mlýnskými kameny, protože voličům slíbila, že utahování opasků skončí.

Přednost mají důchody

Ministr financí Janis Varufakis doufá, že se podaří dosáhnout dohody ještě tento týden na summitu v Rize. Také ale řekl, že kdyby vláda musela volit mezi splátkou dluhu a výplatou mezd a důchodů, dá přednost tomu druhému.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Řecký ministr financí Janis Varufakis na tiskové konferenci v Bruselu.

“Pokud nezaplatí, bude to v moderní historii MMF rarita. Vyspělé ekonomiky problémy se splátkami MMF zatím neměly a Řecko by v takovém případě vstoupilo do klubu, ve kterém je momentálně Somálsko nebo Súdán,” uvedl analytik Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

“Ratingové agentury zatím naznačují, že samotná neschopnost splatit MMF pravidelnou splátku nebude hned považována za bankrot. Důležité bude formální vyjádření Sboru guvernérů MMF, které kvůli komplikovaným vnitřním procedurám může následovat až tři měsíce po promeškané splátce,” dodal Bureš.

Do té doby bude pro Řecko klíčový postup Evropské centrální banky (ECB). Atény žádají, aby zemi zvýšila limit pro vydávání pokladničních poukázek, čímž by vláda dostala možnost získat víc peněz od místních bank. Ty jsou ale již oslabené velkými výběry řeckých střadatelů.

Varufakis navíc po ECB žádá odklad splatnosti řeckých dluhopisů. Podle posledních prohlášení vysokých představitelů banky dochází i Frankfurtu s Řeky trpělivost.

Člen výkoného výboru ECB Yves Mersch o víkendu prohlásil, že situace Řecka je „neudržitelná“, a že přišel „konec hry“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám