Hlavní obsah

ČNB vylepšila odhad růstu ekonomiky pro příští rok na 3,2 procenta

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze počítá letos nadále s růstem ekonomiky o 2,6 procenta. Pro příští rok odhad zlepšila na 3,2 procenta z únorových tří procent. Řekl to na tiskové konferenci guvernér ČNB Miroslav Singer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer byl hostem diskuzního pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Článek

ČNB naopak v poslední prognóze mírně snížila odhad budoucí inflace. Ve druhém čtvrtletí roku 2016 počítá centrální banka s růstem cen o 1,5 procenta a ve třetím čtvrtletí 2016 s inflací dvě procenta. V minulé prognóze odhadovala v obou případech o desetinu procentního bodu více.

Blízko nuly bude inflace podle guvernéra i ve druhé polovině letošního roku. Důvodem bude pokles cen energií a pokračující pokles cen pohonných hmot. "V příštím roce se bude inflace přibližovat k dvouprocentnímu cíli. K tomu přispěje i rostoucí domácí ekonomická aktivita a růst mezd," uvedl Singer.

Ministerstvo financí podle dubnové prognózy počítá v letošním roce s růstem ekonomiky o 2,7 procenta a příští rok o 2,5 procenta. Podle nejnovější prognózy Evropské komise letos česká ekonomika poroste o 2,5 procenta, příští rok její tempo zrychlí na 2,6 procenta.

ČNB intervence neukončí

Singer zopakoval, že ČNB neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016. Bankovní rada je podle něj připravena posunout hladinu kurzového závazku, tedy oslabit více kurz koruny, pokud by došlo k dlouhodobému posílení deflačních tlaků.

Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013 kvůli obavě z deflace. Na trhu centrální banka tehdy působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh.

Kurz koruny k evropské měně ve čtvrtek kolísá kolem 27,42 CZK/EUR, dolar je za 24,31 koruny.

Reklama

Výběr článků

Načítám