Hlavní obsah

Daňová podpora biopaliv zřejmě skončí

Právo, Martin Procházka

Daňové zvýhodnění biopaliv skončí nejspíš už k letošnímu pololetí. Sněmovní rozpočtový výbor sice ve středu pozměňovací návrh poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) nepřijal, konečné slovo však bude mít Sněmovna jako celek.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Ta o novele zákona o spotřebních daních rozhodne na své příští schůzi, která začne 19. května. Pro doporučující stanovisko k pozměňovacímu návrhu, který předložil exministr financí, nehlasoval dostatek členů výboru. Většina z nich se hlasování zdržela.

Ve hře byl i totožný návrh, který předložil poslanec vládního hnutí ANO Karel Rais. O něm už ale výbor nehlasoval. Podle Kalouska byl Raisův návrh nehlasovatelný, protože Sněmovna nemůže dvakrát hlasovat o tomtéž.

„Jednání rozpočtového výboru nepřineslo žádné překvapení. Poslanci za hnutí ANO se chovali přesně podle svého programu, tedy něco jiného říkat a něco jiného dělat s tím, že na prvním místě je finanční prospěch Agrofertu,“ řekl Právu Kalousek. Podle něj poslanci ANO v rozporu se svými veřejnými prohlášeními nepodpořili ukončení daňové podpory biopaliv a dál prosazují „Babišův tunel v objemu devíti miliard korun“.

Pro poslance hnutí ANO je prvořadý prospěch Agrofertu
Miroslav Kalousek, poslanec TOP 09

„Ráno, když jsem otevřel servery, tak jsem viděl titulek, že poslanci ANO navrhují zrušení daňového zvýhodnění biopaliv. Krátce nato ale hlasují proti zrušení daňového zvýhodnění biopaliv. Jsou pro zrušení, ale současně hlasují proti,“ popichoval kolegy předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Místopředseda vládního hnutí ANO Jan Volný upozornil, že poslanci ANO nehlasovali proti, ale že se hlasování zdrželi. „My jsme se ještě před konáním výboru domluvili v koalici, že podpoříme pozměňovací návrh pana Raise a nepodpoříme pozměňovací návrh, který dává pan Kalousek,“ řekl Volný. Kdyby se podařilo změnit hlasovací proceduru tak, aby se o Raisově návrhu hlasovalo jako o prvním, pak by podle něj výbor Raisův návrh schválil.

„Opozice v čele s panem Kalouskem zablokovala související tisk 418, tedy vládní návrh zákona o spotřebních daních. Dokud tento zákon schválen nebude, tak nelze biopaliva jakkoli podporovat. Ta podpora by byla neoprávněná,“ řekl předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Výbor hlasoval o doporučujících stanoviscích k tomuto a dalším pozměňovacím návrhům k novele zákona o spotřebních daních, která mimo jiné zdaňuje surový tabák. Má také umožnit snížení kaucí pro distributory pohonných hmot.

Babiš: Zaplatí to občané a firmy

K letošnímu 30. červnu skončí dosavadní program podpory biopaliv, který schválila Evropská komise. Rais i Kalousek proto chtěli svými návrhy na tuto skutečnost reagovat a český zákon uvést do souladu s právem EU.

Sobotkova vláda ale v loňském roce schválila nový pětiletý program podpory biopaliv. V souvislosti s tím předložila návrh zákona, který daňové zvýhodnění biopaliv prodlužuje. Tento návrh ale čelí tvrdé kritice ze strany opozice. Především Kalousek tvrdí, že podpora bude sloužit holdingu Agrofert, jehož vlastníkem je ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Po ostré výměně názorů ve Sněmovně během prvního čtení ale Babiš změnil názor a nyní je i on pro ukončení daňové podpory koncentrovaných biopaliv.

„Souhlasím s ukončením daňové podpory biopaliv, protože už nechci poslouchat Kalouskovy lži a demagogii. Stát nebude dotovat vysokoobjemová biopaliva a rozpočet ušetří 1,5 miliardy ročně. Zaplatí to občané a přepravní firmy ve vyšších cenách pohonných hmot. Poděkovat za to mohou Kalouskovi,“ nechal se slyšet Babiš.

S podporou počítala i Nečasova vláda

„Kdo už na koncentrovaná biopaliva jezdí, jako dopravní podniky v Praze, Brně nebo Ostravě, ale i někteří běžní řidiči, tak je bude muset odebírat v plné ceně bez daňového zvýhodnění,“ dodal Faltýnek. Podle něj hrozí i zvýšení cen klasické nafty a benzínu, do kterých je biosložka v menším množství přimíchávána.

Podle Faltýnka Kalousek lže, když tvrdí, že Nečasova vláda nepočítala s podporou biopaliv po roce 2015. „Nečasova vláda v listopadu 2012 schválila dokument Národní akční plán České republiky pro energii z obnovitelných zdrojů. Ten s významným zvýhodněním produkce biopaliv jednoznačně počítá,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám