Hlavní obsah

Stát hospodaří hůř než loni, rozpočet propadl do stamiliónového schodku

• Aktualizováno

Státní rozpočet se v dubnu dostal letos poprvé do schodku, a to ve výši 375 miliónů korun. Informovalo o tom v pondělí ministerstvo financí (MF). V březnu byl rozpočet v přebytku 19,9 miliardy korun. Loni v dubnu stát hospodařil s přebytkem 26,6 miliardy korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu

Článek

Za zhoršením hospodaření je podle ministerstva především růst výdajů. Jde ale stále o druhý nejlepší výsledek od roku 1996. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

„Důvody meziročního poklesu salda hospodaření jsou na rozdíl od předchozích měsíců již především na straně vyšších výdajů. Na růstu výdajů se podílely výrazně kapitálové výdaje, které z velké části představovaly investice na spolufinancování společných programů EU a ČR," uvedlo MF.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Celkové příjmy rozpočtu ke konci dubna meziročně klesly o 8,2 miliardy na 400 miliard korun a celkové výdaje stouply o 18,8 miliardy na 400,4 miliardy korun.

Meziroční pokles příjmů ovlivnil nejvíc výběr spotřební daně a daně z přidané hodnoty (DPH). Vliv u příjmů také má loňský mimořádný příjem z aukce kmitočtů ve výši 8,5 miliardy korun. Naopak pozitivně působí podle úřadu meziroční růst příjmů z EU a pojistného na sociální zabezpečení.

Na důchody o tři miliardy víc

Inkaso spotřební daně meziročně kleslo o 10,4 miliardy na 41,8 miliardy korun především kvůli loňskému předzásobení tabákovými výrobky. Výběr DPH meziročně pokles ke konci dubna o 7,9 miliardy na 76,2 miliardy korun, srovnání ale ovlivnilo loňské pozdější vyplácení nadměrných odpočtů finanční správou.

„Pozitivní trend naznačuje inkaso DPH na úrovni veřejných rozpočtů v období března až dubna, které i přes zavedení snížené sazby ve výši deset procent od letošního ledna bylo vyšší o tři miliardy korun oproti stejnému období minulého roku," uvedlo MF.

Ve výdajích tvořila největší položku tradičně výplata sociálních dávek. Proti loňsku bylo vyplaceno o 3,6 miliardy korun více, tedy 164,6 miliardy korun. Na tomto růstu se podílí nejvíce růst výdajů na důchody o tři miliardy korun.

Výdaje na spolufinancování společných programů EU a ČR dosáhly výše 23,8 miliardy, což je o 8,1 miliard korun víc než loni. Na jejich výši se podílely zejména výdaje v rámci operačních programů na podporu podnikání a inovací, dopravy, výzkumu či životního prostředí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám