Hlavní obsah

Vztah mezi příjmením a profesí existuje, potvrzuje studie

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé s příjmením jako Zedník, Tesař, Kovář nebo Sedlák skutečně častěji vykonávají odpovídající profesi. Oproti průměru v populaci je tento poměr i několikanásobně vyšší, potvrzuje studie poradenské společnosti Bisnode.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Firmu inspirovala podobná studie z USA. Statistici tam zjistili, že lidé, jejichž příjmení označuje profesi, se s větší pravděpodobností budou této profesi věnovat.  Obdobný vztah mezi příjmeními a profesemi lze vysledovat také v Česku.

Analýza poradenské společnosti Bisnode se zaměřila na porovnání oboru podnikání všech mužů živnostníků a jejich příjmení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle výsledků například 8,1 procenta mužů s příjmením Zedník podniká v oblasti stavebnictví.

Nejsilnější vazba mezi příjmením a předmětem činnosti byla zjištěna v případě příjmení Kovář. V tomto oboru činnosti podniká 0,1 procenta všech živnostníků (mužů) a 0,3 procenta mužů s příjmením Kovář, což odpovídá 3,56násobku průměrného výskytu daného odvětví pro muže všech příjmení.

Silný vztah mezi příjmením a profesí analýza Bisnode také prokázala v případě příjmení Sedlák a Krejčí.

Vztah mezi příjmením a profesí u živnostníků mužů v ČR
Obor / PříjmeníZedníkKrejčíSedlákZámečníkKovářPrůměrNásobek proti průměru
Kování, lisování, ražení a válcování kovů0,00,10,20,00,30,13,56
Pěstování plodin1,10,41,20,20,60,43,24
Výstavba, příprava staveniště8,15,97,25,56,15,11,60
Výroba oděvů0,00,50,10,00,10,23,20
Výroba zámků a kování2,62,02,54,62,01,62,84
Zdroj: Bisnode, čísla kromě posledního sloupce jsou v procentech

„Statistika ukazuje, že v České republice, podobně jako v USA, existuje vztah mezi příjmeními a profesemi,“ komentuje závěry studie analytik Bisnode Milan Petrák.

Příjmení podle něj v českých zemích vznikala od 14. do 18. století a vžita byla již na počátku 16. století. Je proto nepravděpodobné, že by se daná živnost dědila z generace na generaci po několik stovek let až do současnosti.

„Spíše jde o podvědomý proces, kdy si lidé na základě svého příjmení oblíbí dané povolání,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Související články

Dvě třetiny lidí by změnily své povolání

Skoro dvě třetiny lidí v Česku by neváhaly kvůli lepšímu pracovnímu uplatnění okamžitě změnit pozici i profesní obor. Vyplývá to z průzkumu Národní soustavy...

Výběr článků

Načítám