Hlavní obsah

Mládek: Stát by mohl od OKD odkoupit Důl Frenštát

Právo, Pavel Karban

Stát by mohl za symbolickou částku odkoupit od OKD zakonzervovaný Důl Frenštát v Beskydech. Po setkání s odbory i vedením těžební společnosti OKD to v pátek prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a výkonný ředitel OKD Dale Ekmark (vlevo).

Článek

„OKD vydává 60 miliónů ročně na udržování nefunkčního Dolu Frenštát, pokud by projevili zájem to prodat za symbolickou cenu státu, tak jsme připraveni jednat,“ řekl s tím, že problematika frenštátského dolu samozřejmě není zásadním tématem mezi státem a OKD.

Důl Frenštát se budoval v 80. letech 20. století, ale nikdy se v něm netěžilo. Nyní je zakonzervován.

Strategická rezerva

„V tuto chvíli je to na samém počátku. Oni (OKD - pozn. red.) si tak trochu stěžovali, že do toho za posledních deset let už vrazili 600 miliónů, tak jsem jim sdělil, že pokud by měli pocit, že tento výdaj je zbytečný, tak můžou důl přenechat státu,“ popsal situaci ministr průmyslu. Stát by ho udržoval jako strategickou rezervu.

Mluvčí OKD Marek Síbrt řekl, že vyjádření ministra průmyslu je pro firmu nové, podnik nezná jeho konkrétní představu ani parametry návrhu, a proto ho v současnosti nemůže detailněji komentovat.

„Z horního zákona vyplývá povinnost zajistit, aby nedošlo ke znehodnocení ložiska. Konzervační režim spočívá především v čerpání důlní vody, větrání a nezbytných opravách, což firmu každoročně stojí několik desítek miliónů korun,“ řekl.

Horníci chtějí bojovat za předčasné důchody

Pokud vláda neumožní horníkům předčasně odejít do důchodu, vyjdou do ulic, prohlásil po jednání ministra Mládka s OKD předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

„Už nemíníme dále čekat, situace je velice vážná, přece nemůžeme čekat dva, tři roky a jen poslouchat sliby,“ řekl s tím, že podle jeho informací by se měla o předčasném odchodu horníků do důchodu bavit vláda ve středu 18. března.

Reklama

Související články

V OKD letos skončí 1600 zaměstnanců

O téměř dva tisíce se letos v Moravskoslezském kraji sníží počet pracovních míst, a to jen u dvou firem. Zhruba 1 600 zaměstnanců opustí těžební společnost...

Výběr článků

Načítám