Hlavní obsah

Sobotka nesouhlasí s Babišovým plánem snížit DPH u restaurací

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zatím nesouhlasí se záměrem ministerstva financí snížit DPH restauracím z 21 na 15 procent. Po středeční koaliční schůzce uvedl, že ČSSD snížení DPH nechce podpořit, dokud nebude vědět, jak bude vypadat návrh státního rozpočtu na příští rok, aby vláda měla na tento krok peníze. KDU-ČSL se snížení DPH restauracím nebrání.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

"Pokud jde o snížení daně z přidané hodnoty, já jsem v tom velmi opatrný, protože nás čeká složitá debata o rozpočtu pro rok 2016. A dokud přesně nevíme, jak bude vypadat návrh zákona o státním rozpočtu, tak nechci předběžně souhlasit s nějakým snižováním daní, které se týká restaurací," uvedl Sobotka.

Ministerstvo financí v úterý oznámilo, že snížení DPH pro restaurace navrhne v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb. Návrh zákona o evidenci tržeb chce předložit vládě 8. dubna. Ministerstvo očekává, že po úplném zavedení on-line evidence by mohl rozpočet získat navíc 12 miliard korun.

Sobotka si podle svých slov systémově takový krok dovede představit, zatím ho ale považuje za předčasný. "Zatím by se dělil medvěd, který ještě běhá po lese. Zatím není elektronická evidence tržeb, není na stole návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok, nevíme, jaké finanční prostředky budeme mít na příští rok," dodal premiér.

Lidovci jsou podle předsedy jejich poslaneckého klubu Jiřího Miholy tomuto opatření nakloněni. "Rozumíme tady tomu kroku, se kterým přichází ministr financí," poznamenal po koaličním jednání Mihola.

Babiš argumentuje Chorvatskem

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je přesvědčen, že se změnou daně napraví nelogičnost dosavadního zdanění. "Nesystémové je to dneska, protože nemá logiku, aby restaurace platila za potraviny DPH 15 procent a za prodej jídla 21," vyjádřil se. Snížení DPH sice podle něj povede k nižšímu výnosu daní, ale elektronická evidence by ho měla vyvážit.

Zkušenosti z Chorvatska podle Babiše ukazují, že některé restaurace po zavedení on-line evidence tržeb zaznamenaly růst tržeb o 800 až 900 procent. V Česku podle propočtů ministerstva stát ročně u restaurací přichází asi o devět miliard korun. I těmito odhady chce přesvědčit Sobotku o rozumnosti snížení DPH. Sejít se s ním má v doprovodu své náměstkyně Simony Hornochové.

"Zavedení elektronické evidence tržeb podporujeme, pokud to bude zavedeno na všechny obory," řekl prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek. Zároveň doufá, že se její zavedení podaří uskutečnit tak, aby znamenala co nejmenší administrativní zátěž pro podnikatele a zároveň šlo o systém, který nebude možné obcházet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám