Hlavní obsah

Česká pošta výrazně zvedla ceny, balíky podražily o 22 korun

• Aktualizováno

Česká pošta (ČP) zvýšila od neděle 1. února ceny nemalé části svých služeb. Například poslání obyčejného balíku zdraží o 22 korun a doporučené psaní bude dražší o pět korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

„Poptávka po službách České pošty dlouhodobě klesá. Její do značné míry fixní náklady se tak rozpočítávají na menší objem služeb,“ zdůvodňuje nutnost zdražení mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina. Právě tento úřad zdražení schválil.

Od neděle tak vyjde poslání doporučeného dopisu do padesáti gramů na 34 místo dosavadních 29 korun. Za dvoukilogramový balík zákazník zaplatí 74 korun místo 52 Kč. U cenného balíku ceny stoupnou o 27 Kč a poplatek za dodejku stoupne z 10 na 15 Kč. Podání poštovní poukázky typu A zdraží o tři koruny.

Cena za poslání obyčejného dopisu do 50 gramů zůstane 13 korun, o jednu korunu ale podraží psaní s využitím zákaznické karty. Podle počtu kusů bude nově stát 11 nebo 12 korun.

Změny cen některých služeb České pošty (v Kč)
službadosudod 1. února
poslání doporučeného dopisu2934
poslání balíku do 2 kg5274
poslání cenného balíku do 2 kg73100
poukázka typu A do 5000 Kč2629
poplatek za dodejku1015

Stoupnou také ceny některých základních poštovních služeb do zahraničí. Například doporučená zásilka nebo cenné psaní zdraží o deset korun pro všechny hmotnostní kategorie a cílové destinace.

Od letošního dubna pošta navíc zvýší tarifní mzdy svých zaměstnanců o 3,85 procenta. Každé zvýšení mezd o procento přitom podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele ČP Martina Elkána znamená růst nákladů o 100 miliónů korun.

Anketa

Využíváte služeb České pošty?
ano, často
39,2 %
jen výjimečně
53,9 %
ne
6,9 %
Celkem hlasovalo 10328 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám