Hlavní obsah

Rusko překvapivě snížilo úroky, rubl klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruská centrální banka v pátek překvapivě snížila svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 15 procent. Nižšími náklady na úvěry se snaží podpořit domácí ekonomiku, která kvůli levné ropě a západním sankcím směřuje do recese. Rubl na rozhodnutí banky reagoval poklesem.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Zaměstnanec obchodu v Krasnojarsku počítá rubly

Článek

Centrální banka v prosinci stejně překvapivě základní úrok zvýšila o mohutných 6,5 procentního bodu, aby zastavila propad rublu a zmírnila růst cen. Rubl ale druhý den naopak rekordně oslabil až k hranici 80 rublů za dolar.

Vyšší úroky posilují atraktivitu měny, zároveň ale podkopávají hospodářský růst, protože omezují zájem o půjčky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Centrální banka v pátek uvedla, že riziko hospodářského útlumu je nyní podle jejího názoru větší než inflační hrozby. Předpověděla, že ruská ekonomika v první polovině letošního roku klesne o 3,2 procenta po nárůstu o 0,6 procenta v loňském roce.

Ministr financí je spokojen

"Cílem dnešního rozhodnutí snížit klíčovou úrokovou sazbu o dva procentní body je dosažení rovnováhy při omezování inflace a podpoře hospodářského růstu," uvedla guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová.

Rozhodnutí banky podpořil ruský ministr financí Anton Siluanov. "Domníváme se, že to bylo naprosto správné rozhodnutí," řekl ministr. "Situace na devizovém trhu se uklidnila, rubl našel svou rovnováhu," dodal. Ruská vláda již tento týden oznámila, že na zažehnání ekonomické a finanční krize vyčlení nejméně 2,34 biliónu rublů (více než 800 miliard korun).

Analytici podle agentury Reuters předpokládali, že banka dnes ponechá úrokové sazby beze změny. Rubl po rozhodnutí banky vykazoval více než tříprocentní pokles vůči dolaru i euru. Odpoledne se jeho kurz pohyboval kolem 70,60 rublu za dolar.

Reklama

Související témata:

Související články

EU prodlouží sankce proti Rusku, nové nezavede

Ministři zahraniční evropské osmadvacítky se ve čtvrtek shodli na prodloužení sankcí uvalených na Rusko až do září. Sankce nerozšíří, ale přibydou jména na...

Výběr článků

Načítám