Hlavní obsah

Tlak na oslabení koruny roste, ceny v eurozóně klesají stále rychleji

Aktualizováno

Deflace v eurozóně se v lednu prohloubila - spotřebitelské ceny se meziročně snížily o 0,6 procenta po prosincovém poklesu o 0,2 procenta. V pátek to ve svém odhadu uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Deflace v zemích platících eurem může podle analytiků brzdit inflaci v Česku a vést ČNB k dalšímu oslabení koruny.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Znak eura vyfocený před budovou Evropské centrální banky (ECB) ve Frankfurtu.

Článek

Nejnovější údaje o deflaci v eurozóně zřejmě dávají za pravdu nedávnému rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) podpořit ekonomiku eurozóny takzvaným kvantitativním uvolňováním měnové politiky. [celá zpráva]

Prosincový pokles cen v eurozóně byl první od roku 2009. V lednu se podle čtvrtečních údajů spolkového statistického úřadu dostalo do deflace i Německo, tedy největší ekonomika eurozóny.

„Potvrzuje to názor, že ECB je na správné cestě," řekl k pátečním údajům analytik Bernd Weidensteiner z finančního ústavu Commerzbank. Upozornil, že pokud by inflační tlaky zůstaly slabé, mohlo by to tlačit ECB ke zvýšení objemu nákupů dluhopisů. „Nicméně se domníváme, že inflace se blíží ke svému dnu a že od března začne opět růst, pokud se ceny ropy stabilizují," citovala jej agentura Reuters.

Tlak na slabší korunu

Po oznámení plánu ECB výrazně oslabilo euro vůči americkému dolaru a následně koruna poprvé po deseti letech prolomila hranici 25 Kč/USD. [celá zpráva]

Riziko změny kurzového závazku ČNB z 27 Kč/EUR na 29 až 30 Kč/EUR očekáváme s pravděpodobností 30 procent.
David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Cílem prezidenta ECB Maria Draghiho je inflace kolem dvou procent. Dvouprocentní inflační cíl má také Česká národní banka (ČNB).

Deflace v eurozóně se podle ekonomů odrazí i v nižším růstu cen v Česku, a mohla by proto vést ČNB k prodloužení intervencí nebo posunutí kurzového závazku k euru až k úrovni 29 korun za euro ze současných 27 korun za euro. Oslabení koruny především vůči dolaru by mohl způsobit i případný odchod Řecka z eurozóny, pokud se mu nepodaří dohodnout se na splácení dluhů. [celá zpráva]

ČNB bude o měnové politice rozhodovat na zasedání v únoru. „Riziko změny kurzového závazku ČNB z 27 Kč/EUR na 29 až 30 Kč/EUR očekáváme s pravděpodobností 30 procent,“ řekl minulý týden Novinkám hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Pokles cen táhne levná ropa

Spotřebitelské ceny tlačí dolů zejména levnější energie, což je důsledek prudkého poklesu cen ropy.

Ceny energie v eurozóně v lednu podle Eurostatu meziročně klesly o 8,9 procenta. Jejich pokles tak zrychlil z prosincových 6,3 procenta. Světové ceny ropy se od loňského června propadly o více než polovinu a nyní se nacházejí pod 50 dolary za barel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám