Hlavní obsah

Cigarety zdražují až o sedm korun na krabičku

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trafiky v Česku v těchto týdnech zvyšují ceny cigaret. Většina značek zdražuje kolem pěti korun za krabičku, některé ale i o sedm. Zdražení je o něco vyšší, než odpovídá zvýšení spotřební daně. Zásoby cigaret s levnější daní musí podle zákona doprodat do konce února.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Cigarety zdražují kvůli zvýšení spotřební daně u tabákových výrobků podle požadavků Bruselu, které bylo schválené v prosinci. U některých značek výrobci ceny zvedli i o pár korun víc, než by odpovídalo zvýšení daně, u některých naopak méně. Nejčastější je nárůst ceny o pět korun.

Například cigarety Camel zdražily z 84 korun na 89, Viceroy ze 74 na 79 a Marlboro (dlouhá) z 93 na 98 korun.

Relativně největší zdražení o téměř deset procent postihlo jednu z nejlevnějších značek Start/Chesterfield (bez filtru). Jejich cena stoupla o sedm korun z 69 na 76 korun. Camelky bez filtru zdražily jen o korunu a stojí 73 korun. O čtyři koruny více zaplatí lidé za cigarety Davidoff.

Daň přidává tři až čtyři koruny

„Spotřební daň se navyšovala, aby bylo dosaženo minimální úrovně zdanění dané Evropskou unií ve výši 90 eur (2507 korun) na tisíc kusů cigaret. V průměru vychází zvýšení ceny přibližně o tři až čtyři koruny na krabičku,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Cenu cigaret podle něj navrhují sami výrobci a dovozci, celní úřad ji následně stanoví rozhodnutím. Na doprodej zásob cigaret s minulou, nižší daní mají obchodníci podle zákona čas do konce února.

Tabákové firmy zdražení nad rámec zvýšení daní neoficiálně zdůvodňují vyššími očekávanými náklady kvůli přísnější evropské regulaci, která předpokládá zavádění barevných obrazových varování nebo hologramů, které mají pomoci v boji proti pašování a nelegálnímu prodeji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám