Hlavní obsah

Nejbohatší na světě je Gates, Kellner klesl na 120. místo

Nejbohatším člověkem na světě letos zůstal spoluzakladatel softwarového gigantu Microsoft Bill Gates, jehož majetek od začátku roku stoupl o 9,1 miliardy dolarů na 87,6 miliardy dolarů (dva bilióny korun). Uvedla to v úterý agentura Bloomberg.

Foto: Reuters

Bill Gates

Článek

Majetek čtyř set nejbohatších lidí světa se letos zvýšil o 92 miliard dolarů na 4,1 biliónu dolarů. Českou republiku v této skupině zastupuje pouze Petr Kellner, jehož majetek klesl o 1,4 miliardy dolarů na deset miliard dolarů (228 miliard korun).  V žebříčku se tak Kellner propadl o 19 příček na 120. místo.

Druhé místo obsadil americký investor Warren Buffett, který začátkem prosince odsunul na třetí příčku mexického telekomunikačního magnáta Carlose Slima.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Warren Buffett

Ruští boháči si pohoršili

Nejvýraznější nárůst majetku letos zaznamenal Jack Ma, spoluzakladatel největšího čínského internetového obchodu Alibaba Group Holding. Jeho jmění se zvýšilo o 25,1 miliardy dolarů, tedy téměř o 700 procent, na 28,7 miliardy dolarů. V žebříčku mu tak paří 22. příčka. Akcie společnosti Alibaba v září vstoupily na newyorskou burzu a jejich cena od té doby stoupla o více než polovinu, upozorňuje Bloomberg.

Foto: Edgar Su , Reuters

Alibabu ve své garsonce před 15 lety založil čínský podnikatel Jack Ma.

Dobře si letos vedl rovněž Buffett, který si díky svým úspěšným investicím vysloužil přezdívku "věštec z Omahy". Buffettovo jmění se zvýšilo o 13,7 miliardy dolarů na 74,5 miliardy dolarů v důsledku růstu ceny akcií jeho investiční společnosti Berkshire Hathaway.

Spokojený může být také zakladatel internetové sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg, jehož majetek vzrostl o 10,6 miliardy dolarů, tedy 43 procent, na 35,3 miliardy dolarů. Zuckerberg tak v žebříčku poskočil na 13. příčku z 26. místa na konci loňského roku.

Výrazný pokles hodnoty majetku letos naopak zažili někteří ruští miliardáři. Ocelářský magnát Ališer Usmanov například přišel o 6,5 miliardy dolarů. Na pozici nejbohatšího Rusa ho tak podle údajů agentury Bloomberg vystřídal Viktor Vekselberg, který působí například v energetice a produkci kovů.

Ruská ekonomika se nyní potýká s negativními dopady nízkých cen ropy a západních sankcí. To pocítila i Kellnerova skupina PPF, která má v Rusku řadu velkých investic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám