Hlavní obsah

Elektřina letos mírně zlevní, voda ale podraží

Právo, ČTK, pro

Ceny energií pro domácnosti se budou od ledna měnit oběma směry. Zatímco elektřina mírně zlevní, plyn, voda a teplo mírně podraží. Lidé by tak celkově mohli uspořit až několik set korun ročně, a to především díky elektřině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Naprosté většině lidí cena elektřiny klesne, i když většinou jen nepatrně, méně než o procento,“ řekl Právu Ladislav Kříž, mluvčí největšího dodavatele, společnosti ČEZ.

Mnohem větší úsporu dodavatelé slibují těm, kteří s nimi nově podepíší několikaletou smlouvu, nejčastěji na dva roky. U nich se může úspora pro příští rok přehoupnout ve srovnání s letoškem přes tisícovku ročně.

O něco víc než letos zaplatíme za plyn

Celkové náklady na plyn se naopak zvýší, a to o 1,18 procenta až 4,74 procenta, podle toho, k čemu lidé plyn využívají. Nárůst cen plynu se nejvíc dotkne domácností, které využívají plyn pouze k vaření, kde je možný růst v nákladech až o 4,74 procenta. Naopak lidé, kteří plynem topí, využívají ho k ohřevu vody i k vaření, by měli zaplatit o 1,18 procenta více.

Cena vody v Česku v příštím roce vzroste v průměru o dvě až tři procenta, podobně jako tomu bylo letos. Řekl to předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) František Barák. Proti zhruba sedmiprocentnímu zvýšení cen v roce 2013 jsou zvýšení v letošním roce i předpoklad pro příští rok méně než poloviční. Průměrná cena vodného a stočného v Česku po zahrnutí daně z přidané hodnoty se nyní podle Baráka pohybuje mezi 80 až 85 korunami.

U vody velké rozdíly

Mezi jednotlivými regiony však existují velké cenové rozdíly. V Praze voda v roce 2015 zřejmě zdraží příští rok o 2,4 procenta. Nyní Pražané platí na vodném a stočném 75,84 koruny za metr krychlový. Například na Havlíčkobrodsku budou lidé za metr krychlový vody stejně jako letos platit 68,32 koruny. Na letošní úrovni zůstane cena vody také v Příbrami, dosáhne 75,37 Kč. V Plzni voda pro příští rok naopak zlevní o tři haléře na 89,40 Kč.

Naopak na severu Čech zdraží vodné a stočné příští rok o 3,9 procenta. Severočeská vodárenská společnost (SVS), která zásobuje vodou většinu obyvatel Ústeckého a Libereckého kraje, zvyšuje pro příští rok cenu o 3,57 koruny na krychlový metr, domácnosti tak budou platit za vodu 96,03 Kč včetně DPH. V Ostravě budou lidé platit za kubík pitné vody 74,64 Kč, o 1,1 procenta více než letos.

Za teplo navíc až stokoruny

Dražší bude od 1. ledna rovněž teplo. Pražská teplárenská zvýší cenu domácnostem odebírajícím teplo z lokálních plynových zdrojů o 2,9 procenta. Těm, které jej odebírají z pražské teplárenské soustavy napojené na uhelné zdroje a spalovnu odpadů, zdraží o 4,7 procenta. Pro domácnosti to znamená zdražení o několik desítek korun měsíčně.

Mluvčí společnosti Dalkia ČR Milan Wagner zase uvedl, že v Karviné a Havířově stoupnou ceny za teplo průměrně o 0,4 až 0,7 procenta. V Ostravě nebo Krnově na Bruntálsku zaplatí lidé příští rok za teplo naopak méně.

V Mladé Boleslavi stoupne v příštím roce cena za teplo asi o dvě procenta. „Důvodem nárůstu je v podstatě výhradně pokračující pokles spotřeby tepla,“ řekl Martin Schulz ze společnosti Ško-Energo, která vyrábí teplo a energii pro město a automobilku Škoda Auto. Letos se v Mladé Boleslavi platilo 515,43 koruny za gigajoule včetně DPH.

V Českých Budějovicích zaplatí obyvatelé za teplo nepatrně více. Doposud stál jeden gigajoule 571 Kč včetně daně a od 1. ledna to bude o 0,57 procenta více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám