Hlavní obsah

Praha začala s přípravou tendru na svoz odpadu za třináct miliard

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští radní za ANO, Trojkoalici a ČSSD na návrh Jany Plamínkové (STAN) schválili záměr vypsat desetiletý tendr na svoz a likvidaci komunálního odpadu v metropoli. Předpokládá se cena 12,8 miliardy korun bez DPH, informoval v pátek magistrát.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Nechceme opakované provizorium, k jakému musela Praha v posledních letech přistupovat, aby tato služba vůbec fungovala. Jde o strategickou zakázku, jejíž přípravě chceme věnovat dostatek času,“ řekla Plamínková.

Předpokládá se uzavření smlouvy k pololetí 2016, zakázka by tedy měla trvat do roku 2026. Aby to vůbec bylo možné, musí Praha prodloužit pro část města poněkolikáté smlouvu s Pražskými službami. Ta vyprší v lednu, půjde tedy o problematické jednací řízení bez uveřejnění, k němuž má výhrady antimonopolní úřad.

Desetiletou zakázku na odpad Praha vypsala za exprimátora Bohuslava Svobody (ODS). Musela být zrušena, zájemci nabízeli výrazně vyšší ceny, než město očekávalo. I nejnižší nabídka se pohybovala nad 16 miliardami korun.

Město se pak snažilo zcela ovládnout Pražské služby, aby jim mohlo zadávat zakázku přímo. Nepodařilo se to však a část této společnosti je v portfoliu Daniela Křetínského. Pod Pražské služby spadá i malešická spalovna, strategické místo pro likvidaci odpadu z širokého okolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám