Hlavní obsah

Byty v Praze se letos prodávají až o čtvrt miliónu korun dráž

Největší developeři letos prodávají byty v Praze o několik jednotek procent dráž než loni. Průměrný byt tak podražil až o čtvrt miliónu korun. Vyplývá to z odpovědí představitelů developerských společností.

Článek

Central Group uvedl, že průměrná cena skutečně prodávaných bytů u nich letos vzrostla meziročně o zhruba sedm procent. Byty s dispozicí 1+kk tak prodává průměrně za 1,8 miliónu korun, 2+kk za 2,8 miliónu korun, 3+kk za 3,9 miliónu korun a 4+kk za 5,7 miliónu korun.

Pořád je to však o třetinu méně, než kolik stály nové byty před ekonomickou krizí. "V první polovině roku 2008 dosahovaly ceny srovnatelně velkých bytů 2,4 miliónu u 1+kk, 3,7 miliónu u 2+kk, 5 miliónů u 3+kk a 6,9 miliónu u 4+kk,“ uvedla společnost.

Více peněz si na nový byt museli připravit také klienti Skanska Reality. "Při vytváření cen za nové bydlení bereme v potaz aktuální poptávku i tržní ceny v dané lokalitě, proto jsme proti loňsku mohli přistoupit k nastavení cen v průměru o tři až pět procent výše," prohlásila generální ředitelka firmy Naďa Ptáčková. Ta počítá s tím, že s lepší kondicí trhu do budoucna ceny nových bytů v Praze porostou obdobným tempem i nadále.

Na odbyt jdou malé byty

Své byty zdražoval také Ekospol, průměrně o tři procenta s tím, že developer více zdražoval menší byty.

"Na růstu cen nových bytů se částečně podepsalo zrušení osvobození od DPH na pozemky, k němuž došlo od začátku letošního roku. Druhým faktorem byl velký zájem o malé byty," podotkl generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec.

Z velké pětky developerů nezdražovaly byty společnosti Trigema a Finep.

Zájem o nové byty v hlavním městě v posledních měsících výrazně roste. Podle společné statistiky společností Ekospol, Trigema a Skanska Reality si lidé během prvních devíti měsíců letošního roku v Praze koupili 4250 nových bytů, což je meziročně o 22,7 procenta více. Takřka polovinu z toho (47 procent) prodalo pět největších developerů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám