Hlavní obsah

Podvodníci montovali falešná kola Favorit a dávali je do obchodů

Právo, pko
BRNO

Na tradiční československou značku jízdních kol Favorit se zaměřila skupina podnikavců, kteří bez toho, že by k tomu měli oprávnění, bicykly montovali a označovali právě logem Favorit. Kola pak dodávali do desítek prodejen po celé České republice. Držitelé ochranných známek vyčíslili škodu na 84 miliónů korun.

Foto: Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Padělané kolo Favorit.

Článek

Oznámení o možném zneužití ochranných známek Favorit, Vector a Mountmachine dostali celníci již koncem loňského roku. Po měsících práce nakonec zajistili dostatek důkazů k tomu, aby mohli nařídit razii. Ta se uskutečnila v těchto dnech a muži zákona vtrhli do kanceláří, skladů a kompletačních prostor.

Foto: Celní úřad pro Jihomoravský kraj

Jihomoravští celníci odhalili skupinu pachatelů, kteří do specializovaných obchodů dodávali padělaná jízdní kola, koloběžky a doplňky pro cyklisty.

„Zaměstnanci 45 kontrolovaných prodejen byli vyzváni k vydání věci. Celníci tak zajistili 249 jízdních kol, 4 koloběžky a 500 kusů nejrůznějšího cyklistického příslušenství jako dresy, rukavice, ráfky nebo blikačky,“ konstatovala mluvčí celníků Lada Temňáková. Hodnota zboží byla vyčíslena na 2,5 miliónu korun.

Celníci už pro několik lidí navrhli jejich obvinění pro porušování práv k duševnímu vlastnictví, na což zákon pamatuje až dvěma roky vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám