Hlavní obsah

Inflace zůstala v říjnu 0,7 procenta, zdražuje hlavně jídlo

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v Česku v říjnu rostly meziročně stejně jako v září o 0,7 procenta. Největší vliv na tento růst měly ceny potravin. Meziměsíčně ceny pro spotřebitele stouply o 0,2 procenta, a to zejména kvůli zdražení oděvů a obuvi. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Inflace v Česku se od počátku letošního roku držela jednu nebo dvě desetiny procenta nad nulou, po květnovém růstu na 0,4 procenta se v červnu vrátila k nule. Od té doby spotřebitelské ceny rostou, přičemž v září zrychlily růst nejvíce od počátku roku.

Ceny zboží úhrnem vzrostly v říjnu meziročně o 0,4 procenta a služeb o 1,2 procenta. U potravin rostly zejména ceny ryb, vajec, mléka a jogurtů. Zdražilo i ovoce a chleba. Naopak ceny zeleniny klesly, důvodem bylo především zlevnění brambor o 46,5 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na meziročním růstu spotřebitelských cen se podepsala i doprava, kde zdražily pohonné hmoty meziročně o 1,7 procenta. Oproti září ale v říjnu ceny pohonných hmot klesly o půl procenta.

Na snižování meziročního cenového růstu působil pokles cen v oddíle bydlení, kde zlevnila elektřina o 10,2 procenta. Meziročně dál klesaly ceny v oddíle pošty a telekomunikace, a to kvůli zlevnění telefonických a telefaxových služeb a mobilních telefonů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám