Hlavní obsah

Průmysl se vrátil k růstu, automobilky najely po dovolených

Průmyslová produkce v září meziročně vzrostla o 8,3 procenta po srpnovém poklesu o 5,2 procenta. Hodnota nových zakázek se proti loňsku zvýšila o 15 procent. Oznámil to ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Po očištění od vlivu počtu pracovních dní průmysl vzrostl o 5,6 procenta.  Za celé třetí čtvrtletí produkce stoupla o čtyři procenta a po očištění o 2,9 procenta.

K zářijovému růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která si polepšila o 11,7 procenta. Srpnový pokles v průmyslu podle analytiků souvisel s celozávodními dovolenými velkých tuzemských automobilek. [celá zpráva]

V září rostla podle ČSÚ i výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, a to o 15 procent, a výroba strojů a zařízení o 7,8 procenta.

Hrozí zpomalení kvůli Německu

Naopak o 7,6 procenta klesla výroba základních farmaceutických výrobků a přípravků. Do minusu se dostala rovněž těžba a dobývání, která se snížila o 1,1 procenta, či tisk a rozmnožování nahraných nosičů s poklesem o 0,8 procenta.

Celkový růst průmyslu doprovázely kromě zvýšení hodnoty zakázek meziroční nárůsty tržeb o 11,8 procenta a počtu pracovníků v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci o dvě procenta. Průměrná hrubá mzda v průmyslu stoupla o 2,7 procenta na 26 416 korun.

„Navzdory vesměs pozitivním zářijovým číslům v závěru letošního a na začátku příštího roku očekávám mírné zpomalení průmyslové výroby. Důvodem je především hospodářský vývoj u našich klíčových exportních partnerů. Na hraně hospodářské recese se aktuálně pohybují jak Německo, tak i eurozóna. Vzhledem k silné provázanosti českého průmyslu s eurozónou je velmi nepravděpodobné, že by se horší výsledky v Evropě do českého průmyslu nepromítly,“ řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám