Hlavní obsah

Gurmánský palác Julius Meinl už dluží i zaměstnancům a pojišťovně

Novinky, tov

Luxusní obchod s potravinami v Praze, který rakouská firma Julius Meinl otevřela před necelým rokem, dluží na všech stranách - za nájem i dodavatelům. S pohledávkami se hlásí už i zaměstnanci firmy či VZP. Insolvenční správce navrhuje obchod co nejdříve vyklidit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Potravinový řetězec Julius Meinl

Článek

„Řekli mi, že na poslední plat dostanu jen zálohu dvacet procent. Na účet stejně nepřišlo nic,“ řekl Novinkám muž, který u Meinla pracoval jako manažer úseku ryb. Ve firmě už skončil, při odchodu se domluvili na odměně, tu však také nedostal.

„Nedostal jsem nic. Mám se prý obrátit na insolvenčního správce,“ dodal bývalý zaměstnanec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Oficiálně ale firma dluh vůči bývalým či současným zaměstnancům nepotvrdila.

„Co já vím, tak zaměstnanci by měli dostávat mzdu v plné výši,“ řekl Novinkám mediální zástupce firmy Patrik Schober.

Společnost Potraviny Můstek, do července ještě Julius Meinl Praha, začátkem října informovala o tom, že pro nezájem klientů skončí. Nasadila podle všeho příliš vysoké ceny a obchod hromadil ztrátu.

Pohledávky hlásí další firmy

Na nájemném firma dluží nejméně 30 miliónů korun. [celá zpráva]

V posledních dnech se se svými pohledávkami přihlásili další věřitelé, například Jan Becher – Karlovarská Becherovka či GE Money Auto. Pohledávku za dlužné pojistné a penále ve výši 250 tisíc přihlásila také zdravotní pojišťovna VZP.

Přednost by ale měly mít zajištěné pohledávky ve výši téměř sto miliónů korun, jež přihlásily společnosti Meinl Bank (Antigua) a Julius Meinl AG, které poskytly firmě úvěr na provoz.

„Za této situace mám za to, že je v zájmu všech dotčených subjektů, aby provoz dlužníkova podniku byl ukončen ve lhůtě co možná nejkratší a aby došlo k vyklizení jím užívaných nebytových prostor tak, aby zbytečně nenarůstal dluh vůči pronajímateli,“ uvedl insolvenční správce David Termer.

Konkrétní termín však podle mediálního zástupce firmy zatím nepadl.

Společnost Julius Meinl Praha byla založena v roce 2012 jako společnost s ručením omezeným a základním jměním 200 tisíc korun. Jejím zakladatelem je investiční fond Oryxa se sídlem na Maltě. Tento fond použila rakouská rodina Meinlových například při koupi rumunského výrobce čokolád Kandia Dulce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám