Hlavní obsah

Veterinární správa stáhla z trhu dezertní vajíčka s opravdovým překvapením

Aktualizováno

Na tuzemském trhu se objevila pudinkovo-vanilková vajíčka s překvapením, která obsahovala stopové množství peroxidu vodíku. Česká veterinární správa z tohoto důvodu nařídila dezert od německého výrobce stáhnout z prodeje, informoval mluvčí správy Petr Pejchal.

Foto: SVSCR

Čokoládová vajíčka obsahovala peroxid vodíku.

Článek

Podle mluvčího bylo množství látky ve výrobku zanedbatelné a zdraví lidí by neohrozilo. Peroxid vodíku se v roztoku používá jako dezinfekce nebo při odbarvování vlasů.

Veterinární správa byla o výrobku informována prostřednictví systému rychlého varování RASFF a vedle Česka se dostal i do řady dalších zemí Evropské unie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do České republiky byla distribuována konkrétně vajíčka Little Mole s překvapením šarže 143761 a 143911 s minimální trvanlivostí do 6. prosince a vajíčka Kid's World s překvapením šarže 143811 s trvanlivostí do 6. prosince a šarže 143921 a 144011 s trvanlivostí do 14. prosince.

Lidé mohou vajíčka vrátit

"Státní veterinární správa nařídila distributorovi v ČR pozastavit uvádění výrobku do oběhu a stáhnout závadné šarže z tržní sítě," uvedl mluvčí a doplnil, že ti, kteří mají uvedené výrobky doma, je mohou vrátit v místě, kde je koupili.

Na závadné potraviny obvykle upozorňuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). „Spadlo to pod nás, jelikož tam byly nějaké živočišné složky v surovinách. SZPI rozhoduje o stažení z obchodů, my na straně distributora. Tak to máme rozdělené. Je to taková výjimka, která potvrzuje pravidlo,” doplnil na dotaz Novinek mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám