Hlavní obsah

ECB zvažuje nákup podnikových dluhopisů

Evropská centrální banka (ECB) zvažuje, že zahájí nákupy podnikových dluhopisů na sekundárním trhu. Agentuře Reuters to v úterý řekly zdroje obeznámené se situací. Banka by tak rozšířila program nákupů cenných papírů v soukromém sektoru, který je součástí její snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení hrozby deflace v eurozóně.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Nová budova centrály ECB ve Frankfurtu, kam se banka plánuje stěhovat koncem letošního roku.

Článek

Rozhodnutí by podle zdrojů mohlo padnout na prosincovém zasedání ECB a banka by mohla nákupy podnikových dluhopisů zahájit v prvním čtvrtletí příštího roku.

Banka již v pondělí začala nakupovat takzvané zajištěné dluhopisy, tedy cenné papíry kryté realitními úvěry. Do konce roku hodlá spustit i nákupy cenných papírů tvořených balíky bankovních úvěrů (ABS). Existují však obavy, že tyto kroky nebudou k podpoře ekonomiky dostatečné.

"Z pohledu mnoha členů Rady guvernérů ECB se obraz ekonomiky v poslední době obrací k horšímu," uvedl jeden ze zdrojů.

Eurozóna se loni vymanila ze své nejdelší hospodářské recese, která trvala rok a půl. V letošním druhém čtvrtletí se však hospodářský růst eurozóny zastavil, což vyvolalo obavy z návratu poklesu.

Reklama

Související články

Inflace v eurozóně dál nebezpečně klesla

Meziroční míra inflace v eurozóně v září klesla na 0,3 procenta ze srpnových 0,4 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který v úterý zveřejnil statistický...

Výběr článků

Načítám