Hlavní obsah

Další stávka Lufthansy postihne 130 tisíc cestujících, ruší se i lety z Prahy

Piloti největších německých aerolinek Lufthansa zahájili v pondělí jednu hodinu po poledni stávku. Potrvá 35 hodin a v pondělí postihne lety na krátkou a střední vzdálenost, v úterý navíc i dálkové lety. Aerolinky kvůli protestní akci odborového svazu Vereinigung Cockpit (VC) zrušily mimo jiné i čtyři páry spojů do Prahy.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Celkem by stávka podle vedení Lufthansy měla postihnout na 130 tisíc cestujících.

Během pondělí mají být zrušeny tři páry letů mezi Prahou a německým Frankfurtem a rovněž jeden pár letů z Mnichova do Prahy, řekla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Cestujícím doporučila sledovat aktuální informace na internetových stránkách dopravce a pražského letiště. Pokud zjistí, že byl jejich let zrušen, je třeba kontaktovat přímo Lufthansu a s jejími zástupci řešit danou situaci, dodala mluvčí.

Stávky stály firmu desítky miliónů eur

Svaz VC nejprve vyhlásil stávku pro lety na krátkou a střední vzdálenost, v noci na pondělí ale oznámil, že se v úterý od šesti hodin ráno protestní akce rozšíří i na dálkové lety.

"Vyhlášení stávky na dálkových trasách pro nás bylo překvapivé. Přesto chce Lufthansa zachovat mimořádný letový řád, který zveřejnila už před tímto krokem svazu VC," řekla v televizi N24 mluvčí aerolinek Barbara Schädlerová. Podle ní už společnost žádné další lety rušit nebude. I tak se v době protestní akce neuskuteční na 1400 plánovaných letů.

Piloti Lufthansy se bouří proti záměru společnosti provést změny v důchodovém programu. [celá zpráva]

Kvůli sporu uspořádali v dubnu třídenní stávku, od konce srpna potom dalších pět kratších protestních akcí. Stávky dosud postihly přes půl miliónu pasažérů a způsobily Lufthanse škody v řádu desítek miliónů eur.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám