Hlavní obsah

EU neuvalí dumpingová cla na čínské výrobce Huawei a ZTE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie ukončila spor s Pekingem o dovoz čínských telekomunikačních zařízení. Oznámil to v pondělí evropský komisař pro zahraniční obchod Karel De Gucht. Evropská komise tak neuvalí sankční cla na čínské výrobce Huawei a ZTE, které od loňska vyšetřuje pro podezření z dumpingového vývozu jejich zboží do EU.

Foto: Tim Chong, Reuters

Huawei

Článek

Dohoda EU a Číny řeší obavy Bruselu ze státních subvencí pro čínské vývozce síťových zařízení, uvedl De Gucht.

Díky dohodě se zmírňuje obchodní napětí mezi oběma ekonomickými mocnostmi a Peking doufá, že se tím otevírá cesta k jednáním o budoucí zóně volného obchodu, uvedla agentura Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Huawei dobývá evropské sítě

Spor se týká dovozu v hodnotě kolem jedné miliardy eur (27,5 miliardy korun). Podle dokumentů EU se podíl společnosti Huawei na evropském trhu zařízení pro telekomunikační sítě zvýšil z 2,5 procenta v roce 2006 na nynějších 25 procent.

Ceny čínských výrobců jsou zhruba 18 procent pod úrovní evropských konkurentů, tedy švédské společnosti Ericsson, finské Nokia Networks a francouzské Alcatel-Lucent.

Zdroje agentury Reuters počátkem října sdělily, že Peking slíbil omezit pro obě firmy exportní úvěry. Obě strany se údajně dohodly, že budou monitorovat podíl čínských firem na evropském telekomunikačním trhu a podíl evropských konkurentů na čínském trhu.

Reklama

Související články

Nejvíce škodlivých kódů cílí na Android

Každý měsíc se objeví přes 20 000 nových typů škodlivých programů, které cílí na mobilní zařízení. Z 99 procent se zaměřují na operační systém Android. Uvedli...

Výběr článků

Načítám