Hlavní obsah

Dluhovou krizi v eurozóně jsme ještě nevyřešili, varuje Merkelová

Evropské země musejí pokračovat ve snaze o zlepšování stavu veřejných financí a posilování své konkurenceschopnosti, protože dluhová krize v eurozóně stále ještě nebyla překonána a její příčiny zatím nebyly odstraněny. Řekla to ve čtvrtek německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Prvotní úspěchy dokazují, že jsme si vybrali správnou cestu,” řekla podle agentury Reuters Merkelová v projevu k německým zákonodárcům. Poukázala například na zvýšenou produktivitu a zlepšený stav financí v některých členských zemích eurozóny. „Avšak, a budu to neustále opakovat, stále máme daleko ke svému cíli,” dodala.

Některé členské země eurozóny se nyní snaží Německo přimět, aby souhlasilo s uvolněním rozpočtových pravidel, které by umožnilo zvýšit výdaje na podporu hospodářského růstu a tvorbu pracovních míst.

Uvolňování rozpočtových pravidel prosazují například Francie a Itálie, Německo však jejich tlaku zatím odolává.

„Všechny, a to znovu zdůrazňuji, všechny členské státy musejí plně respektovat a prosazovat pravidla paktu stability a růstu,” prohlásila Merkelová.

Francie opět o další dva roky posunula termín splnění těchto pravidel, na což některé zdroje z Bruselu uvedly, že Evropská komise bude po Francii požadovat přepracovaný návrh rozpočtu. Na to ale podle Francie EU nemá právo. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Inflace v eurozóně dál nebezpečně klesla

Meziroční míra inflace v eurozóně v září klesla na 0,3 procenta ze srpnových 0,4 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který v úterý zveřejnil statistický...

Výběr článků

Načítám