Hlavní obsah

Venezuela má zaplatit americkému Exxonu 35 miliard za znárodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arbitrážní tribunál Světové banky (SB) nařídil Venezuele zaplatit 1,6 miliardy dolarů (34,6 miliardy korun) americkému energetickému koncernu Exxon Mobil za majetek, který mu země před sedmi lety znárodnila. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Protesty příznivců prezidenta Cháveze proti firmě Exxon Mobil v Caracasu na snímku z roku 2008

Článek

Exxon, který je největší veřejně obchodovanou ropnou společností na světě, po Venezuele původně požadoval odškodné přes 14 miliard dolarů.

Odškodnění se týká projektu na těžbu ropy Cerro Negro v deltě řeky Orinoko. Projekt, který tato americká společnost se sídlem v Texasu provozovala, v roce 2007 zabral tehdejší venezuelský prezident Hugo Chávez během vlny znárodňování ve strategickém ropném průmyslu a dalších sektorech.

Venezuela, v jejímž čele po Chávezově smrti stanul Nicolás Maduro, před tribunálem Světové banky čelí 20 podobným případům, které sem přinesly zahraniční společnosti.

Podle dva roky starého nálezu jiné arbitráže, kterou se zabývala Mezinárodní obchodní komora (ICC) v Paříži, by měla Venezuela zaplatit Exxonu odškodné zhruba 908 miliónů dolarů.

Podle nejnovějšího závěru tribunálu SB ale k dvojímu odškodnění za znárodnění velkého ropného projektu nedojde.

Venezuelu trápí inflace a pokles ekonomiky

Pro Venezuelu přišlo rozhodnutí mezinárodního tribunálu v nevhodnou dobu, podotkla agentura Reuters. Ekonomiku země, která má největší zásoby ropy na světě, podkopalo 15 let socialistické politiky vůdce Huga Cháveze a jeho následníka Madura. Země se potýká s vysokou mírou inflace a její ekonomika se podle všeobecného mínění nachází v recesi.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s snížila v září úvěrovou známku Venezuely do kategorie C, která ukazuje na značné riziko nesplácení státních závazků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám