Hlavní obsah

Spory o těžbu kaolinu na Karlovarsku bude řešit policie

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Až u policie končí spory, které mezi sebou vedou kvůli plánované těžbě kaolinu v Jenišově na Karlovarsku společnost Sedlecký kaolin a skupina aktivistů z řad místních obyvatel. Těžařská firma se totiž rozhodla bránit proti tvrzení aktivistů, že dolová činnost může poškodit zdraví místních obyvatel, podáním hned několika trestních oznámení.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Pozemky zastavěné rodinnými domy jsou jen pár desítek metrů od valu, který odděluje ložisko kaolinu.

Článek

„Nechceme si nechat útoky proti naší společnosti líbit. S takovou brutalitou útoků jsme se ještě nikdy nesetkali. Rozhodli jsme se proto podat trestní oznámení kvůli podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy a kvůli poškozování cizích práv,“ uvedl generální ředitel společnosti Vojtěch Zítko.

Ten chce také nechat přezkoumat, zda periodikum namířené proti těžbě, které v Jenišově a okolí bylo distribuováno do schránek, vychází v souladu se zákonem.

„Podáme rovněž podnět k zahájení kárného řízení k rukám předsedy sokolovského soudu,“ dodal Zítko. Posledně jmenovaný podnět je namířen na jednoho z aktivistů a současně soudce sokolovského soudu Milana Tomeše, který si před několika lety postavil v Jenišově dům nedaleko místa těžby. Nyní kandiduje do obecního zastupitelstva proti dosavadnímu starostovi, kterého kvůli povolení k těžbě kritizuje.

„Domníváme se, že by měl být jako soudce korektní a mluvit pravdu, že by měl být buď soudcem, nebo zastupitelem,“ vysvětlil Zítko.

Odpůrci: My jsme tady doma

„Snaží se nás zastrašit, a tak nám vyhrožují. My se tomu ale nepodvolíme, my jsme tady totiž doma,“ komentoval kroky těžařské firmy Tomeš. „Jen to charakterizuje, jak tady s místními jednají. Zajímavá cesta, ale tohle není jejich stát,“ dodal.

„Neslučitelnost funkcí se na takový případ nevztahuje,“ uvedla po poradě s právníky mluvčí karlovarského krajského úřadu Jana Pavlíková. „Může nejenom kandidovat, ale může být i zastupitelem podle zákona,“ dodala.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Loni odkryté ložisko kaolinu u Jenišova

Všechna trestní oznámení těžařské firmy jsou směřována proti tvrzením aktivistů ze zmiňovaných periodik, že kaolinový důl může zásadním způsobem zvýšit prašnost v Jenišově a ohrozit zdraví místních obyvatel.

Obávají se i o lázně

„Foukají tady převážně západní větry,“ ukazoval směrem k prostoru, kde se má na jaře začít těžit, další z aktivistů, Miroslav Rákosník, podle kterého by mohly dokonce zvýšené koncentrace prachu ohrozit status lázeňského města Karlových Varů.

„Emisní vlivy se mohou s těžbou zvýšit maximálně o jednotky procent, ale rozhodně nebudou překročeny povolené limity,“ odmítl Mario Petrů, který má autorizaci k posuzování vlivů na životní prostředí.

„Ze studií vyplývá, že se mohou emise prachu zvýšit o setiny mikrogramů na metr krychlový. To znamená, že vlivy nebudou takové, aby je bylo možné spojovat se zdravotními riziky,“ dodala Miroslava Růžičková, která má oprávnění se takovými posudky zabývat. „Kaolin rozhodně není rakovinotvorný,“ vyvracel Zítko, podle kterého bude těžba v Jenišově probíhat podle potřeb firmy 20 až 40 let.

Referendum nic nezmůže

Jenišovští si již vymohli pořádání referenda, které se uskuteční příští víkend společně s komunálními volbami. „Nevidíme žádné možné kroky, které by mohla obec proti těžbě provést,“ uvedl Radomil Gold (ODS), bývalý starosta Skalné a nyní ekonomický manažer Sedleckého kaolinu.

Vinu, že těžařská firma získala všechna povolení k těžbě, připisují aktivisté starostovi Ivanu Truksovi (nez.). Podle něj ale neexistovala právní cesta, jak těžbě zabránit.

„Jsem rád, že se podařilo alespoň dohodnout odepsání dalších ložisek v místech, kde dnes v katastru Jenišova stojí nové rodinné domy, autosalony nebo obchodní domy,“ dodal Truksa, který za vším vidí politiku před volbami.

„Pozemky ke stavbě rodinných domů vedle budoucího dobývacího prostoru neprodala protestujícím obec, ale soukromý developer. Proti němu ale nikdo trestní oznámení nepodal. Kdyby jim tehdy zatajil, že se bude vedle dolovat, což vyplývalo ze schváleného územního plánu obce, tak je to přece podvod,“ uzavřel Truksa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám