Hlavní obsah

Vítkovice dodají díly pro obří brazilskou vodní elektrárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma Vítkovice Heavy Machinery získala v Jižní Americe zakázky za 150 miliónů korun. Dodá například komponenty pro obří brazilskou vodní elektrárnu Belo Monte budovanou v Amazonii na řece Xingú, která bude třetí největší vodní elektrárnou na světě. Na mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně to řekli zástupci společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Na ilustračním snímku největší brazilská vodní elektrárna Itaipů. Hydroelektrárna Belo Monte se teprve začíná budovat.

Článek

Vítkovice dodají těžké turbínové a generátorové hřídele za 90 miliónů korun pro argentinskou firmu IMPSA. Další zakázku mají pro ALSTOM Brasil. Komplex hydroelektráren bude dokončen v roce 2019 a skládá se ze tří přehrad. Celkový výkon vyšplhá až na 11 tisíc megawattů, což představuje energii pro přibližně 23 miliónů domácností.

V Jižní Americe měly Vítkovice už několik kontraktů. "Máme zde stabilní obchodní partnery, kterým dodáváme zařízení hydroelektráren. V minulosti jsme se zabývali především výrobou zalomených hřídelí a kapacity pro energetiku byly v uvozovkách omezené," uvedl ředitel Vítkovice Heavy Machinery Jan Gajda. Dnes je ale podle něj lodní průmysl na sestupu, a naopak energetika jde hodně nahoru. "Vše je zapříčiněno rychle stoupající populací, která spotřebovává stále více elektrické energie," uvedl Gajda.

Kontroverzní projekt

Belo Monte je projekt za 13 miliard dolarů a po dokončení má produkovat 11 tisíc megawattů elektřiny. Nádrž má zaplavit oblast o rozloze 500 čtverečních kilometrů, což si vyžádá nutnost přestěhovat asi 16 tisíc lidí. V této oblasti Amazonie přitom žije řada původních indiánských kmenů.

Pokud bude elektrárna dokončena, stane se třetí největší vodní elektrárnou na světě po čínské přehradě Tři soutěsky a brazilské hydroelektrárně Itaipú na jihu země.

Projekt je kontroverzní. Provázely jej soudní spory nebo protesty ochránců přírody. Loni vyvolal skandál například nevěstinec u rozestavěné obří elektrárny, v němž byly drženy ženy v otrockých podmínkách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám