Hlavní obsah

Česká ekonomika roste meziročně o 2,5 procenta, čekalo se víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně po revizi o 0,3 procenta a meziročně o 2,5 procenta. Oznámil to ve středu Český statistický úřad (ČSÚ). Meziroční vývoj se oproti dřívějšímu odhadu mírně zhoršil.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba na lince Škoda Auto v Kvasinách

Článek

Původně podle odhadů statistiků ekonomika rostla meziročně o 2,7 procenta a mezičtvrtletně stagnovala. Nový odhad je založen mimo jiné na revizi hrubého domácího produktu po přechodu na nový evropský standard.

K mezičtvrtletnímu růstu HDP přispěly podle statistiků tvorba kapitálu, výdaje na konečnou spotřebu a saldo zahraničního obchodu. Významnější růst zaznamenaly například výdaje na konečnou spotřebu domácností, které vzrostly o 0,9 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Nově se počítají i výdaje na výzkum

Nynější čísla už jsou výsledkem nové metodiky. Revize národních účtů se provádí celoevropsky a nové evropské standardy vycházejí z celosvětového standardu SNA 2008.

Metodika zavádí nově například kapitalizaci výdajů na výzkum a vývoj, drobného majetku a vojenských výdajů. Dosud se tyto položky vykazovaly jako běžné náklady, zatímco podle nové metodiky jsou například výdaje na výzkum a vývoj brány jako budoucí ekonomický přínos.

Reklama

Související články

Inflace v eurozóně dál nebezpečně klesla

Meziroční míra inflace v eurozóně v září klesla na 0,3 procenta ze srpnových 0,4 procenta. Vyplývá to z rychlého odhadu, který v úterý zveřejnil statistický...

Výběr článků

Načítám