Hlavní obsah

Zeman zpucoval ekonomickou diplomacii, má na svědomí problémy českého průmyslu

Brno

Ekonomická diplomacie je nevýkonná a technické školství nemá žádnou podporu. To jsou také největší problémy českého průmyslu, prohlásil v pondělí prezident Miloš Zeman během své návštěvy 56. mezinárodního strojního veletrhu v Brně. Musí se proto podle něj posílit role českých obchodních zástupců na ambasádách a odstranit byrokratické překážky.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman

Článek

Zeman se na hlavních problémech shodl se zástupci Hospodářské komory České republiky. "Ekonomická diplomacie často ulpívá spíše na slovech a dělá poměrně málo činů. Musíme posílit míru ekonomické vzdělanosti našich velvyslanců," sdělil Zeman.

Za další problém označil malou podporu vědecko-výzkumné základny. "Částečně ji způsobuje fakt, že existuje významný nepoměr mezi základním a aplikovaným výzkumem v neprospěch aplikovaného výzkumu a současně je malé propojení mezi oběma," upozornil.

Nepříliš dobrá je podle něj také podpora technického školství na všech úrovních počínaje od učňovského školství až po školství vysoké. "Dostal jsem do ruky statistiku, která říká, že soukromé školy z 90 procent učí humanitní obory a pouze z deseti procent obory přírodovědné a technické," informoval Zeman.

Odstranění byrokratických překážek

Podle něj by kromě zvýšení ekonomické znalosti velvyslanců mohlo situaci zlepšit odstranění byrokratických překážek. "Je jich celý výčet, ale jako příklad lze uvést víza. Často určitá lenost našich úředníků vede k tomu, že vízová facilitace je velmi sporná, obtížná a pomalá a v důsledku toho ti, kteří mají v jiných zemích snadnější přístup k vízům, navazují v cizině snadnější kontakty," dodal Zeman.

Podle něj by mohlo být prospěšné také sloučení některých paralelních organizací. Týká se to například CzechTourism a Českých center.

Zeman se také se zástupci hospodářské komory shodl na neúčinnosti ekonomických sankcí EU vůči Rusku. "Odporují samotnému principu ekonomické diplomacie," poznamenal Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám