Hlavní obsah

Cena ropy stejná jako před šesti lety, benzín o šest korun dražší

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy jsou stejné jako v roce 2008, ovšem benzín u čerpacích stanic je nyní o více než šest korun na litru dražší. Proč? Důvody, proč dnes platíme za pohonné hmoty o pětinu víc, jsou jasné – slabá koruna a daně.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Severomořská ropa Brent se v současnosti prodává za méně než sto dolarů. Podobně stála třeba v únoru 2008. Ovšem litr nejprodávanějšího Naturalu 95 tehdy vyšel v průměru na 30,50 Kč, kdežto toto úterý stál podle agentury CCS 36,79 Kč.

Za dolar o pět korun více

„Důvodem výrazného zdražení je především slabá koruna. Ta od února 2008 oslabila vůči dolaru o 27 procent,“ řekl Právu Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum.

Ještě v únoru roku 2008 se za dolar, za který se ropa na světových trzích obchoduje, platilo kolem 16,70 koruny, nyní je to podle kurzu České národní banky téměř 21,70 Kč, americká měna je tak za šest let o 5 korun dražší.

Foto: Právo

„Slabá koruna má na svědomí zdražení o přibližně 5 korun. Druhým významným faktorem je zvýšení spotřební daně, která v roce 2010 vzrostla u benzínu o korunu na 12,84 Kč a u nafty rovněž o korunu na 10,95 Kč z každého litru,“ uvedl Tomčiak.

Ke zdražení přispělo i zvýšení DPH na 21 procent. Marže prodejců podle Tomčiaka na vině nejsou, zůstávají přibližně stejné jako před šesti lety.

Posílení kurzu nečekejme

Vyhlídky, že by koruna k dolaru posílila a ceny pohonných hmot tak mohly klesnout, jsou podle analytika černé.

„Koruna je navázána na euro a Česká národní banka se snaží udržovat stabilní kurz 27,5 CZK za 1 euro. Evropská ekonomika je mnohem slabší než americká, což se odráží i v monetární politice centrálních bank. Zatímco Fed už uvažuje o postupném zvyšování hlavních úrokových sazeb, Evropská centrální banka chce přistoupit ke kvantitativnímu uvolňování. Euro oslabilo v posledních měsících vůči dolaru na jednoleté minimum,“ dodal Tomčiak.

Reklama

Související články

Benzín nepatrně zlevnil, nafta zdražila

Benzín v České republice za týden mírně zlevnil, litr Naturalu 95 teď stojí průměrně 36,81 Kč za litr, to je o tři haléře méně než ve středu 6. srpna. Nafta...

ČNB: Koruna by rozhodně neměla posílit

Přes nynější další oslabování koruny, jejíž kurz vůči euru dosáhl 21. srpna již magické hranice 28 korun, nehodlá Česká národní banka (ČNB) činit žádné kroky...

Výběr článků

Načítám