Hlavní obsah

Praha poprvé pokutovala šoféra alternativní taxislužby Uber

Alternativní taxislužba Uber, prostřednictvím které si zákazníci objednávají řidiče pomocí mobilní aplikace, má po řadě evropských měst problémy i v Praze. Podle magistrátu řidič při kontrolní jízdě porušil zákon, když ve vozidle neměl platnou smlouvu o přepravě, a proto dostal pokutu.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Aplikace Uber v autě

Článek

Vzhledem k tomu, že řidič neměl na zaplacení pokuty, uložila mu policie kauci ve výši 50 tisíc korun a vozidlo znehybnila botičkou.

„Do této chvíle byla kontrolními pracovníky magistrátu provedena pouze jedna kontrolní jízda, při které bylo mimo jiné zjištěno porušení zákona o silniční dopravě. Řidič u sebe neměl písemnou smlouvu na tuto uskutečněnou přepravu,” řekla Novinkám mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

To ale společnost odmítla s tím, že podle ní Uber a partnerští řidiči podmínky české legislativy splňují.

Řidičům hrozí pokuta 50 tisíc

Uber se zabývá zprostředkováním smluvní přepravy, sama společnost ale v taxislužbě nepodniká a působí jen jako prostředník. V Česku služba funguje od poloviny letošního srpna. Podnikání Uberu řeší pražský magistrát dva týdny.

Problém může podle ministerstva dopravy spočívat ve způsobu objednávky služby, protože vozidla Uber jezdí bez označení taxislužby a bez taxametru. Řidič ale v takovém případě musí mít podle zákona ve voze platnou písemnou nebo elektronickou smlouvu o přepravě. I elektronická verze ale musí obsahovat řadu náležitostí, jako jsou elektronické podpisy, doplnilo ministerstvo.

Podle Patricka Studenera, který má rozjezd společnosti v evropských zemích na starosti, může platnou smlouvu nahradit mobilní aplikace Uber. Zákazník zná dopředu cenu přepravy, pevné ceny jsou stanoveny na internetových stránkách. Registrovány jsou v systému obě strany, jak zákazník, tak i řidič. Po něm navíc společnost požaduje, aby doložil, že má oprávnění k provozování taxislužby.

Za porušování podmínek pro provozování taxislužby hrozí dopravcům pokuta až půl miliónu korun a případné odejmutí koncese. Samotní řidiči mohou dostat pokutu až 50 tisíc korun a zákaz činnosti na dva roky, upozornilo v nedávné tiskové zprávě ministerstvo dopravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám