Hlavní obsah

Prodat miliardové pohledávky za slovenskými ocelárnami se nepodařilo

Výběrové řízení, které vyhlásila Česká exportní banka na prodej pohledávek za společností Slovakia Steel Mills v hodnotě 168 miliónů eur (4,6 miliardy korun) skončilo bez vítěze. Ve hře je i vyhlášení nového tendru za nových podmínek.

Foto: archiv Pravo, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V příštím týdnu přijde ČEB s návrhem dalšího řešení,” řekl v pátek ředitel odboru mezinárodních vztahů a komunikace banky Petr Križan.

"Představenstvo České exportní banky s ohledem na doporučení Exportní garanční a pojišťovací společnosti, která je pojistitelem obchodního případu Slovakia Steel Mills, schválilo ukončení výběrového řízení na prodej souboru pohledávek za společností Slovakia Steel Mills bez vyhlášení vítěze," uvedla banka na svých internetových stránkách. Šlo o druhé kolo tendru.

Nenabídli dost

"Žádná z nabídek nás neoslovila natolik, abychom to prodali. Nechceme to prodat za jakoukoli cenu, ale za cenu dobrou, respektive získat z té pohledávky maximum," dodal Križan.

Do prvního kola tendru, který končil koncem července, se podle Hospodářských novin přihlásili čtyři zájemci z Česka a Slovenska - podnikatel Zdeněk Zemek, skupina J (která výstavbu zčásti financovala), skupina Arca Capital Pavola Krúpy a samotný management slovenské ocelárny.

Do nového kola se navíc přihlásila kontroverzní ukrajinská společnost Emerging European Capital (EEC). Za EEC je přitom podle deníku schovaná ukrajinská KVV Group, firma dvou krymských podnikatelů Valerije Krištala a Jevgenije Kazmina.

Stavba ocelárny u Michalovců na východě země byla v roce 2011 označovaná za „federální projekt”. ČEB její stavbu financovala ze 70 procent, podmínkou bylo, že dodavateli stavby budou české firmy. Hlavním akcionářem ocelárny je jeden z nejbohatších Slováků, bývalý olympionik Braňo Prieložný.

Slovenská společnost na začátku září uvedla, že plánuje požádat o ochranu před věřiteli a požádat o vypracování restrukturalizačního plánu. Firma krok vysvětluje vývojem z poslední doby, ale i prodlužujícím se obdobím nejistoty, kterou podle ní vyvolal prodej pohledávky České exportní banky vůči Slovakia Steel Mills.

Slovakia Steel Mills začala vyrábět sochory a válcované produkty v roce 2011. Už o rok později však vykázala čistou ztrátu téměř 44 miliónů eur. V loňském roce prodělala 37 miliónů eur. Podle informací slovenských Hospodárských novin ocelárny již dříve neúspěšně žádaly ČEB o přeložení splatnosti úvěru do roku 2025, úpravu úrokové sazby a změny splátkového kalendáře. Potíže ocelárny kulminovaly začátkem srpna, kdy Slovakia Steel Mills úplně zastavila výrobu. Odstávka trvá dodnes.

Špatné úvěry v Rusku

ČEB letos v březnu zhoršila kvalitu půjček několika ruským firmám za více než patnáct miliard korun. Jenom díky této operaci se podíl jejích špatných úvěrů zdvojnásobil na více než čtyřicet procent. V prvním čtvrtletí odepsala pět miliard korun z celkového balíku špatných úvěrů ve výši 35 miliard. Za druhý kvartál pak zhoršila hodnocení u dalších pěti miliard napůjčovaných peněz.

V květnu pod tlakem ministrů financí a průmyslu rezignoval šéf ČEB Jiří Klumpar, novým ředitelem se stal jeho náměstek Karel Bureš.

Reklama

Výběr článků

Načítám