Hlavní obsah

Uber v Německu může opět fungovat, rozhodl soud

Alternativní taxislužba Uber může v Německu nadále fungovat. Soud ve Frankfurtu nad Mohanem v úterý zrušil předběžné opatření, které činnost americké společnosti v zemi zakazovalo, uvedl server deníku Frankfureter Allgemeine Zeitung.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Klasické německé taxislužby, které usilovaly o zablokování Uberu, se budou podle listu domáhat svého cíle v běžném soudním řízení.

Sdružení Taxi Deutschland usiluje o vydání zákazu užívání Uberu v zemi s tvrzením, že služba představuje nekalou konkurenci pro taxikáře. Taxislužby tvrdí, že řidiči spolupracující s Uberem nemají koncesi pro provozování taxi ani neplatí dražší povinné ručení, které je spojeno s provozováním osobní dopravy.

Hrozila astronomická pokuta

Soud ve Frankfurtu na konci srpna ve zrychleném řízení rozhodoval o stížnosti Taxi Deutschland a nakonec rozhodl, že Uber porušuje zákon o přepravě osob. Vydal proto předběžné opatření, jímž zakázal fungování Uberu v celém Německu pod hrozbou pokuty do výše 250 tisíc eur (6,9 miliónu korun) za každou uskutečněnou jízdu. [celá zpráva]

Nyní soud předběžné rozhodnutí stáhl. Vyhověl tak požadavku právníků Uberu, kteří tvrdili, že není důvod pro zrychlené řízení a že se věc může rozhodnout ve standardním soudním sporu.

Mobilní aplikace Uber, kterou její tvůrci vytvořili v roce 2009 v kalifornském San Francisku, umožňuje zákazníkům spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj.

Praha Uber prověřuje

Uber začal v polovině srpna fungovat i v Praze. Magistrát zahájil minulý týden šetření, zda má společnost vše v pořádku z pohledu živnostenského zákona.

Podle ministerstva dopravy může být případný problém obsažen ve způsobu objednávky přepravy. Vozidla Uberu totiž jezdí bez taxametru a podle zákona v takovém případě musí být předem uzavřená smlouva buď písemně, nebo elektronicky. I elektronická verze ale musí obsahovat řadu náležitostí, jako jsou elektronické podpisy, doplnil úřad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám