Hlavní obsah

České dráhy se přehouply do zisku

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České dráhy (ČD) hospodařily v pololetí se ziskem 158 miliónů korun. Vloni přitom za stejné období skupina prodělala 510 miliónů korun. Zlepšily se výsledky osobní i nákladní dopravy, informovala společnost v tiskové zprávě. Na rozdíl od soukromých dopravců však ČD mohou počítat s miliardovými státními dotacemi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V prvních šesti měsících jsme hodně šetřili. Pomáhají nám efektivnější nákupy energií a materiálů, stejně jako snižování režijních či osobních nákladů. Naopak jsme dali více peněz do údržby vozidel,“ řekl šéf Českých drah Daniel Kurucz.

Se ziskem 540 miliónů korun skončilo hospodaření nákladní dopravy, která tak vylepšila loňská pololetní čísla o více než 300 miliónů. Osobní doprava snížila loňskou ztrátu z 644 miliónů korun na 262 miliónů korun.

Na jízdném ČD utržily o 137 miliónů víc, hlavní zásluhu na tom měla vnitrostátní doprava. Počet cestujících se meziročně nezvýšil, o procento však vzrostl přepravní výkon, což naznačuje, že lidé cestují vlakem na delší vzdálenosti.

Dráhy dostávají ročně od ministerstva dopravy a krajů dotace ve výši kolem 12 miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generální ředitel Českých drah Daniel Kurucz

„Když hodnotím první pololetí, musím zároveň zmínit úspěchy, jejichž pozitivní dopad se projeví v příštích letech. Například jsme uzavřeli dohodu s německými Deutsche Bahn o pokračování spolupráce na lince Praha–Berlín–Hamburk a také jsme na linku do Vídně nasadili první railjety. Podařilo se nám díky tomu zásadním způsobem posílit naši pozici na poli mezinárodní dálkové železniční dopravy,” dodal Kurucz.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Výsledky hospodaření v pondělí oznámil také Leo Express, který proti loňsku snížil ztrátu na 63,6 miliónu korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám