Hlavní obsah

Strojvůdci největšího německého dopravce vyhlásili stávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Strojvůdci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) vyhlásili tříhodinovou stávku od pondělní 18. hodiny. Protestní akcí chce Odborový svaz strojvůdců (GDL)donutit firmu, aby přistoupila na zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby pro zaměstnance. Podle odborářů by stávka měla zasáhnout celé území Německa.

Foto: Vizualizace: Škoda Transportation

Ilustrační foto

Článek

GDL v tiskovém prohlášení označil protest za varovnou stávku, pro kterou schválně vybral čas mimo dopravní špičku. "Zvoleným časem stávky bere GDL ohled na mnoho lidí, kteří se z víkendu vracejí po železnici až během prvního pracovního dne. Zároveň myslíme i na lidi dojíždějící za prací během dne," uvedl odborový svaz.

Tvrdí, že stávka by měla zasáhnout především nákladní dopravu, méně už cestující. Deutsche Bahn zatím oficiální reakci na vyhlášení stávky nezveřejnila. Není ani jasné, jak se protestní akce dotkne mezinárodních železničních spojení, mimo jiné s Českem.

Odbory požadují zvýšení mezd strojvůdců o pět procent a zkrácení pracovní doby o dvě hodiny týdně. V současnosti se průměrný plat strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36 až 46 tisíci eur (998 tisíc a 1,27 miliónu korun) ročně. Strojvůdci u DB pracují 39 hodin týdně.

DB odmítají přistoupit na růst platů při zkrácení pracovní doby. Zdůrazňují přitom, že se mzdové ohodnocení strojvůdců musí vyvíjet stejně jako u ostatního železničního personálu, u kterého DB se zkracováním pracovního týdne nepočítají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám