Hlavní obsah

ČEZ hledá úspory, propustí až dva tisíce lidí

Novinky, tov

Největší tuzemská energetická společnost ČEZ potřebuje kvůli horším výsledkům šetřit a přistoupí i k propouštění. Na centrále by se mohlo týkat až třetiny zaměstnanců, jinde bude nižší. První lidé z centrály končí už v září.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

„Na centrále již propouštění započalo, první větší vlna pracovníků odejde k 1. září. Ale přesná čísla budou jasná až během podzimu, řekl Novinkám mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

„Pracujeme na komplexním snížení nákladů. V letech 2015 a 2016 hodláme uspořit 16 procent provozních nákladů. Cílové hodnoty úspor se pohybují v rozmezí 14 procent až 27 procent  – více se uspoří na centrále, méně ve výrobě zvláště na jaderných elektrárnách, protože bezpečnostní požadavky jsou prioritní,” dodal.

Až na dřeň

Podle mluvčího každý segment hledá různé úspory, vedle snižování počtu zaměstnanců se týkají také služebních vozidel, telefonů a dalšího.

"Půjdeme až na dřeň," řekl v rozhovoru pro HN člen představenstva firmy a šéf obchodu a strategie ČEZ Pavel Cyrani. Počty propuštěných ale zatím upřesnit nechtěl. Tři tisíce, o kterých se mluvilo, označil za „příliš vysoké číslo“.

Skupina ČEZ má v Česku 20 tisíc zaměstnanců. Do skupiny patří firmy jako Severočeské doly nebo ČEZ Distribuce.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Společnosti v letošním prvním pololetí klesl čistý zisk meziročně o 40 procent na 17,2 miliardy korun. Firma pokles zdůvodňuje snížením velkoobchodních cen elektřiny a mimořádně teplou zimou.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám