Hlavní obsah

Menšinový akcionář komplikuje akvizici Pražských služeb

Firma Northward Holdings Limited (NHL) nepůjčí Praze pětinu akcií, které drží v Pražských službách. Společnost se tak rozhodla kvůli žalobám drobných akcionářů, řekl ve čtvrtek mluvčí firmy Michal Uryč. Na otázku, zda je ohrožena akvizice Pražských služeb, kterou Praha roky připravuje, nechtěl odpovědět.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09) uvedl, že jednání pokračují. Město prý udělá vše pro to, aby byl od podzimu svoz odpadu řádně zajištěn.

Protikorupční policie v souvislosti s hospodařením Pražských služeb v uplynulých dnech obvinila několik lidí.

Praha v těchto dnech prostřednictvím Pražských služeb dokončuje roky připravovaný obchod za zhruba miliardu korun, v rámci kterého by měla firmu zcela ovládnout. Zhruba 800 miliónů z toho by mělo připadnout společnosti Northward Holding Limited.

Praha, aby si mohla od podzimu sama zajišťovat svoz odpadu, již zápůjčku akcií od NHL schválila.

Praze hrozí odpadkový kolaps

Akvizici posvětilo zastupitelstvo i orgány NHL. Několik menšinových akcionářů ale proti rozhodnutí podalo žaloby. "Odmítáme převzít obchodní a právní rizika vyplývající z této situace ... a odmítáme uzavřít smlouvu o zápůjčce akcií," uvedl mluvčí NHL.

"Další kroky budou záviset na délce projednání žalob u soudu a případném výsledku," doplnil. Další otázky nechtěl komentovat.

Náměstek Vávra řekl, že představenstvo Pražských služeb na situaci reagovalo zkrácením lhůty pro odkup akcií. Termín vyprší na začátku příštího týdne. Jak se zachová NHL, není jasné. "Budeme situaci řešit tak, aby byl od 1. listopadu zajištěn svoz odpadu a Pražané nic nezaznamenali," uvedl náměstek.

Problém s výběrovým řízením

Pražské služby zajišťují pro město svozy odpadu za miliardy korun. Metropole ovládnutím firmy směřuje k tomu, že jí bude moci v souladu se zákonem zadávat zakázky přímo bez výběrového řízení. To ale kritizují někteří opoziční zastupitelé, podle kterých monopol ohýbá trh a brání konkurenci.

Trojkoalice Strany zelených (SZ), KDU-ČSL a STAN chtějí rozdělit Prahu na čtyři části a vypsat zvlášť pro každou z nich tendr na svoz odpadu. Praze podle zástupců trojkoalice hrozí kolaps ve svozu odpadu například v případě stávky zaměstnanců.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Pokud se akvizice nepodaří, bude Praha patrně muset smlouvu s Pražskými službami znovu bez soutěže prodloužit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám