Hlavní obsah

Euro se vůči dolaru propadá stále hlouběji

Euro se ve středu propadlo na nové devítiměsíční minimum vůči americkému dolaru. Jednotnou evropskou měnu tlačí dolů rostoucí obavy investorů ohledně ukrajinské krize a nepříznivé ekonomické údaje z eurozóny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Euro oslabilo až na 1,3331 dolaru, což je nejnižší úroveň od začátku loňského listopadu. Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši dalších šesti hlavních světových měn, se naopak vyšplhal na 11měsíční maximum 81,716 bodu. Podle analytiků těžil z odklonu investorů od rizikovějších měn.

Slabá koruna

Propad eura je jedním z důvodů oslabování české měny, která dále ztrácela. Vůči dolaru posunula dvouleté minimum na 20,96 koruny za dolar.  K euru je nejslabší za pět a půl roku, na chvíli se kurz dokonce přehoupl přes 28 korun za euro. [celá zpráva]

K oslabení koruny ale přispěl i výrok ČNB z minulého týdne, že bude dále intervenovat. [celá zpráva]

Obavy z Ruska a špatné zprávy z Itálie

„Rostou obavy z dalšího vyostření vztahů mezi Západem a Ruskem,” uvedl k oslabení eura vůči dolaru analytik Valentin Marinov ze společnosti Citigroup. Upozornil, že napětí kolem Ukrajiny společně se slabým hospodářským oživením v eurozóně podporuje očekávání, že Evropská centrální banka přikročí k agresivnějšímu uvolňování měnové politiky.

Italská ekonomika se podle dnešních údajů nečekaně vrátila do recese. Hrubý domácí produkt Itálie ve druhém čtvrtletí klesl o 0,2 procenta, finanční trhy přitom počítaly s růstem. [celá zpráva]

Překvapivý pokles vykázaly rovněž červnové zakázky německých průmyslových podniků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám