Hlavní obsah

Stát vyměnil své zástupce v dozorčí radě ČEZ, Mero i Čepro

• Aktualizováno

Stát téměř kompletně vyměnil svoje zástupce v dozorčí radě společnosti ČEZ. Vystřídal sedm z osmi členů, které stát jako hlavní akcionář v dozorčí radě má. Nově jsou v ní mimo jiné první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, první náměstek ministra obrany Jiří Borovec nebo Jiří Tyc, který se podílel na energetickém programu ANO. Změny ministerstvo financí provedlo i v dozorčích radách společností Mero a Čepro.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Pačes je nově předsedou dozorčí rady ČEZu

Článek

Změny v ČEZu odhlasovala páteční valná hromada společnosti. Jediným členem rady, který bude z členů navržených státem pokračovat, je bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes.

Nová dozorčí rada na svém prvním zasedání zvolila svým předsedou Václava Pačese, informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Místopředsedou se stal Jiří Borovec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mezi dalšími byli do rady zvoleni poradce ministra průmyslu Vladimír Vlk a Petr Blažek z odboru strategie ministerstva financí. Sedmičku nových členů doplňují Lubomír Charvát a Zdeněk Černý.

Kromě čtyř odvolaných členů, mezi nimiž je například bývalý vedoucí úřadu vlády Lubomír Poul, přepustili svoje místa v radě i její členové, kteří byli mezi valnými hromadami na návrh státu do rady kooptováni, mj. ekonom Michal Mejstřík.

Možné změny ve vedení firmy

Valná hromada navíc schválila návrh ministerstva financí, podle něhož budou moci členové dozorčí rady nahlížet do všech dokladů a záznamů týkajících se činnosti společnosti i bez rozhodnutí dozorčí rady. To doposud nemohli.

Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze personální změny provedené až na samotné valné hromadě bez předchozí komunikace nevylučují možnost pokračování personálních změn v představenstvu nebo vedení společnosti.

Mero i Čepro

Kromě Čezu se změn dočkají i dozorčí rady společnosti Mero a Čepro. Ministerstvo financí u obou podniků snížilo počet členů dozorčí rady z osmi na pět.

Už během dne úřad vyměnil členy představenstva a dozorčí rady Českého Aeroholdingu, sdružujícího státní podniky spojené s letectvím. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám