Hlavní obsah

Španělsko zavádí vysoké pokuty za sdílení jízd autem

Novinky, Tomáš Volf

Pokuta až 600 eur (16 500 korun) hrozí ve Španělsku tomu, kdo zaplatí za dopravu cizím soukromým autem bez licence. V Madridu a Barceloně stávkují na protest proti mobilním aplikacím na sdílení jízd taxikáři. Píše o tom španělský deník El País.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Aplikace Uber v autě

Článek

Pokuty ve Španělsku zavádí ministerstvo pro místní rozvoj, podle kterého musí mít řidiči pro přepravu osob povolení. Ti, kteří sdílení aut organizují či propagují, mohou dostat pokuty ještě desetkrát větší než zákazníci.

V zemi proti mobilním aplikacím, jako je třeba americký Uber, protestují taxikáři, ve středu budou v Madridu stávkovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Jon Nazca, Reuters

Ilustrační foto

Služba funguje jednoduše. Zákazník napíše do mobilu, kam chce jet, což se vzápětí zobrazí všem řidičům v dosahu. Kdo odpoví nejdřív, získá zakázku. Platí se výhradně kartou na účet Uberu, odtud dostane později zaplaceno řidič. Firma si z toho strhne poplatek 20 procent.

Stát tak přichází o daně a taxikáři o práci. Dříve již podobně jako ve Španělsku protestovali například provozovatelé taxislužby v Londýně. Jako první v dubnu zakázala používání aplikace Uber na celém území Belgie, pokuta je deset tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám