Hlavní obsah

Bulhaři se vzpírají Bruselu, nechtějí přestat stavět plynovod South Stream

Bulharsko se nehodlá vzdát plynovodu South Stream, prohlásil bulharský ministr energetiky Dragomir Stojnev poté, co Evropská komise zemi vyzvala k tomu, aby projekt, který financuje ruský Gazprom, pozastavila. Stonjev vyjádřil přesvědčení, že země kvůli projektu nebude sankcionována, a vyzval k dalšímu jednání s Bruselem.

Foto: ČTK

South Stream - mapa

Článek

"Nevidím důvod k dramatu. Nalezení nejlepšího řešení je pouze otázkou času a dialogu s Evropskou komisí," řekl ministr. "Vyzývám Evropskou komisi k solidaritě. Bulharsko a další členské státy, kterým South Stream prochází, nesmí být rukojmími v konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou," dodal.

Místopředseda vládní Socialistické strany Bulharska (BSP) Dimitar Dabov v úterý podle agentury DPA uvedl, že Bulharsko se projektu South Stream nehodlá vzdát.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Evropská komise požádala bulharskou vládu, aby pozastavila práce na plynovodu South Stream, který je projektem ruského Gazpromu, dokud nepadne rozhodnutí, zda je stavba v souladu s evropským právem. Podle EK plynovod zřejmě nesplňuje pravidla, která zakazují dodavatelům plynu mít rovněž kontrolu nad plynovody. EU rovněž pozastavila schvalovací proces pro výstavbu plynovodu po ruské anexi Krymu letos v březnu.

Pro Bulhary je to národní priorita

Bulharsko považuje výstavbu plynovodu South Stream za národní prioritu a začalo s výstavbou navzdory postoji EK. Země je vysoce závislá na dodávkách ruského plynu a chce dodávky posílit. Rusko chce využít South Stream jako další cestu pro přepravu plynu do západní Evropy, která však obejde Ukrajinu.

Mluvčí EK Chantal Hughesová uvedla, že komise zaslala Bulharsku dopis s oficiální žádostí o informace, což je předběžný krok, který by mohl vést až k zahájení řízení se zemí kvůli porušení práva, případně i k pokutě. Bulharská vláda má nyní měsíc na oficiální odpověď.

Patnáct procent evropské spotřeby

South Stream má podle současných plánů začít přepravovat ruský zemní plyn do Evropy od prosince 2015. Plynovod má vést pod hladinou Černého moře a dál přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko až do severovýchodní Itálie. Další větve povedou do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka.

Ročně má plynovod přepravit asi 63 miliard metrů krychlových plynu, což je zhruba 15 procent objemu, který Evropa ročně potřebuje. Plné kapacity by měl dosáhnout v roce 2018. První fáze s roční kapacitou 15,75 miliardy metrů krychlových by měla být na dně Černého moře vybudována do třetího čtvrtletí příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám