Hlavní obsah

Máte málo jeslí a školek, ženy pak nemohou pracovat, vyčítá Česku Brusel

Novinky, tov

Jedním z nejdůležitějších úkolů české vlády by mělo být podle Evropské komise (EK) výrazné zvýšení počtu jeslí a školek. Díky tomu by se mimo jiné zmenšily velké rozdíly v platech mezi českými muži a ženami. S odkazem na materiál EK o tom informoval Český rozhlas Radiožurnál.

Foto: archiv Vysoké školy báňské

Univerzitní školka Vysoké školy báňské

Článek

Komise to Česku v pondělí doporučí v materiálu, který má Český rozhlas k dispozici z diplomatických zdrojů. České ženy se kvůli nedostatku jeslí a školek často nemůžou vrátit do práce tak brzy, jak by chtěly.

Rozdíl v platech mezi muži a ženami je v Česku podle Bruselu jeden z nejvyšších v celé Evropské unii. Jak uvádí Evropská komise ve svých pravidelných ročních doporučeních Česku, „omezený přístup k zařízením pro péči o děti a v porovnání s ostatními zeměmi nízký podíl práce na částečný úvazek ženám brání v účasti na trhu práce“, uvedl Radiožurnál.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

České ženy nemají v důsledku nedostatku zařízení předškolní péče jen nižší platy než muži, ale následně i nižší důchody. Stát navíc přichází o miliardy na daních, které neodvedou ženy, které by chtěly pracovat. Do jeslí v Česku chodí jen pět procent dětí do tří let, průměr v zemích Evropské unie je přitom 30 procent.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD Radiožurnálu řekla, že si vážnost problému uvědomuje. Podle ní „má vláda zřízení více školek v programu, ale protože ty podmínky jsou poněkud náročnější, bude to ještě asi nějakou dobu trvat“.

Reklama

Související články

Rozdíly v platech mužů a žen nemizí

Rozdíly v platech mužů a žen v České republice nadále přetrvávají. Nejmenší rozdíly jsou ve středních Čechách a na Karlovarsku, kde dosahují 125, resp. 126...

Výběr článků

Načítám